Friday, November 22, 2013

Anggur luar biasa

"Dan Dialah yang menurunkan hujan dari langit lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu segala jenis tumbuh - tumbuhan, kemudian Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluakan pula dari tanaman itu butir - butir buah yang bergugus - gugus; dan dari pohon - pohon tamar (kurma), dari mayang - mayangnya (Kami keluarkan) tandan - tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik; dan (Kami jadikan) kebun - kebun dari anggur dan zaiton serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah, dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda - tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang - orang yang beriman." (surah al An'am ayat 99)

Anggur adalah antara buah - buahan yang disebutkan di dalam al-Quran (sumber ; Sujud, isu 02, 2013)

anggur

Anggur luar biasa besarnya iaitu anggur muscadine (merupakan salah satu ramuan dalam Vivix)

Anggur muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom, dan kerana pasangan tambahan kromosom ini, ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan sifat antioksidan yang lebih kukuh.

Saiz daripada anggur muscadine adalah sebesar bola golf. Kerana pertumbuhan alam sekitarnya yang unik dan cahaya matahari yang kuat ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol. Ini membuat ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan.


 beza anggur muscadine dengan anggur biasa


Anggur ni harganya sangat mahal ..dalam RM100++ ..(memetik status fb master shahreza).. *dan saya pun tak pernah nampak anggur ni dijual dimana, lagikan nak beli selalu kan ...

Selepas dilakukan kaji selidik anggur ni, ahli sains dari University Georgia membangunkan satu proses ekstraksi sejuk dan lembut untuk menjamin satu ekstrak yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi tertinggi seperti yang ditunjukkan dalam beberapa siri ujian makmal untuk anti penuaan

Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat didalam Vivix, ahli sains menggabungkan resveratrol yang lampautulen dengan estrak dari anggur hebat ini dan gabungan 3 item lagi iaitu elderberry, purple carrot dan polygonum cuspidatum dan akhirnya terhasillah Vivix. Eksklusif dari Shaklee

Dengan hanya sesudu teh Vivix dari Shaklee, mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC)

ORAC ialah Oxygen Radical Absorbance Capacity Test

Penutup entry kali ni, saya nak share anda semua testimoni vivix shaklee ..


 alternatif supplement untuk penghidap diabetes

vivix untuk darah tinggi
alternatif supplement kencing manis

vivix untuk kayap
alternatif supplement penyakit kayap

vivix untuk stroke
 alternatif supplement stroke

vivix untuk perokok
alternatif supplement perokok tegar

(semua sumber testimoni ada di setiap gambar)

vivix ayu raudhah

Consume vivix bukan dapat cantik saja, tapi kesihatan yang lebih utama dengan izin Allah .. ayu raudhah salah seorang yang consume vivix shaklee

Vivix lahir dari penyelidikan bertahun - tahun dan diuji kualitinya

Sunday, November 10, 2013

Semak vitamin yang anda ambil

Sangat mengejutkan .. 

Tapi inilah fakta saintifik hasil penyelidikan bertahun - tahun ..

Hasil landmark study menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil supplement adalah kurang terdedah kepada penyakit diabetes, heart attack, stroke, coronary heart disease dan lain - lain berbanding mereka yang mengambil supplement

*aiyoo .... semak supplement / vitamin yang anda ambil .. adakah ia bersifat semulajadi ? adakah ia mempunyai silika gel dalam botol vitamin tersebut ?


Silica gel dalam vitamin sintetik ni sebenarnya berfungsi sebagai moisture absorption (bertujuan menyerap lembapan) .. apabila lembapan tidak diserap dalam vitamin yang tidak semulajadi maka Chemical Reaction akan berlaku pada vitamin tersebut ..

hati - hati ..dengan vitamin sintetik ...bahaya pada tubuh badan kita .. *kalau nak tahu apa tu vitamin sintetik boleh klik sini

Mengapa Shaklee Begitu Berbeza ?

  • Lebih 100,000 ujian kualiti tahunan
  • Sehingga 350 ujian saringan bahan berbahaya dibuat bagi setiap bahan baru
  • Lebih 65 saintis menjalankan kajian & pembangunan keatas pelbagai bahan dan produk


dan ini juga salah satu perbezaan shaklee 'sentiasa berkesan'

Dr Bruce B Miller ni merupakan pihak ketiga yang membuat kajian tentang produk - produk shaklee. Bermakna hasil dapatan kajian memang tak bias dengan produk keluaran shaklee. Kajian keatas produk shaklee telah di publish di dalam pelbagai jurnal.

*siapa yang pernah terlibat dengan penyelidikan must understand bukan senang research paper nak publish dalam jurnal (sebab ia jadi rujukan tak kira saintis dan orang lain). Jika dapatan kajiannya main hentam keromo, pastu saintis rujuk ..  ia boleh mengancam nyawa manusia


kalau yang kat atas tadi tu Journal daripada kajian Dr Bruce B Miller sahaja, tapi kajian keatas shaklee juga  disokong melalui 100 lebih terbitan saintifik bertulis


dan satu kajian unggul terhadap pengguna supplemen menunjukkan, mereka yang mengambil supplemen shaklee dalam jangkamasa lama mempunyai kesihatan yang lebih baik berbanding mereka yang mengambil vitamin jenama lain atau langsung tidak mengambil sebarang vitamin


fuhh..lega rasanya nak kongsi apa yang saya dapat dari kelas ni .. shaklee is born from research .. bukan sebarang vitamin ... it green, it safe, it work and it halal too

Friday, November 8, 2013

Makan buah pun ada adabnya

emmm , everyday i learn something new and interesting .. and i love to share .. 

Jadi hari ini mari kita pelajari ilmu daripada pakar pemakanan terhebat dunia iaitu Baginda Nabi SAW yang ditulis oleh Ustaz Abd. Wahab Ali dalam majalah ANIS, bilangan 194

Nabi Muhammad SAW suka makan dua benda yang mempunyai dua sifat yang berbeza seperti timun bersama tamar atau tembikai bersama tamar. Maulana Zakaria al-Kandahlawi menyebut dalam Syarah Syamailnya bahawa Rasulullah SAW juga pernah memakan tamar bersama mentega

Kenapa makan dua benda yang mempunyai sifat berbeza ?

Pertama : Timun mempunyai sifat sejuk sedangkan tamar mempunyai sifat panas. Dengan mengambil kedua - duanya ia dapat menyeimbangkan sifat buah - buahan.

Kedua : Timun itu bersifat tawar. Jika dimakan bersama tamar, akan terasa juga kemanisannya. sama seperti yang dilakukan pada saman sekarang, orang menambahkan gula dalam minuman.



Beri hasil pertama kepada orang lain

Syeikh Bajuri seorang fakih besar dalam Mazhab Syafi'i dalam syarah syamailnya menyebut sunat menghadiahkan hasil atau buah pertama kepada para 'akabir' atau orang - orang besar. Itulah yang dinamakan keberkatan. Para sahabat menyerahkannya sebagai tanda hormat dan kasih sayang mereka terhadap penghulu mereka, nabi Muhammad SAW. baginda pula mendoakan keberkatan rezeki tersebut kemudian diberikan kepada anak - anak kecil yang berada disitu.

Kenapa Nabi memberikan buah - buahan kepada kanak - kanak ?

Perbuatan nabi mendahulukan kanak - kanak kecil menjadi bukti kesempurnaan hati baginda SAW. Hati baginda tidak terkesan dengan benda - benda baru seperti buah - buahan yang ada dihadapan mata.

Marilah kita mencari sudut - sudut sunnah yang boleh kita amalkan dengan buah - buahan ...

Selamat beramal ..

Kenapa perlu pilih vivix shaklee ?

memperkenalkan ...

 vivix shaklee tonik anti penuaan terbaik dunia yang mengandungi 10 kali resveratrol 

Penemuan revolusionari dalam ANTI PENUAAN PADA TAHAP SELLULAR dan merupakan supplement ANTI PENUAAN TERBAIK DUNIA yang dibangunkan SELEPAS PENYELIDIKAN BERTAHUN - TAHUN oleh Shaklee.


video

dan saya suka dengan penerangan oleh salah seorang old timer dalam shaklee ni

kenapa perlu pilih vivix shaklee


Apa itu Vivix ?

Vivix merupakan tonik campuran polifenol yang telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel, termasuk membantu melindungi dan membaikki kerosakan DNA, mempengaruhi pengawalatur genetik untuk jangka hayat sel, membantu penghasilan tenaga dari mitokondria dan melambatkan pembentukan protein AGE

Siapa yang perlu mengambil VIVIX ?

Sesiapa sahaja yang mementingkan kesihatan badan yang optimum. (Vivix tidak digalakkan untuk ibu mengandung dan menyusu, dan mereka yang berumur di bawah 18 tahun.

Apa itu resveratrol?

Ia merupakan bahan semulajadi yang terdapat dalam sesetengah tumbuhan dan buah buahan seperti anggur. Resveratrol mengandungi antioksida yang berpotensi memperbaikki kesihatan. Ujian Makmal menunjukkan resveratrol melawan penuaan sel.

Berapa banyak resveratrol yang terdapat dalam VIVIX?

Setiap hidangan Vivix mengandungi 100mg resveratrol. Ekstrak resveratrol ini mengandungi 98% resveratrol semulajadi. Khasiat vivix ditambah dengan anggur muscadine, satu satunya anggur dengan kromosom ekstra.

Apa itu polifenol?

Polifenol merupakan kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi antioksida dan kebaikkan anti-penuaan.

Adakah VIVIX sejenis produk antioksida?

Ya. Vivix mengandungi polifenol yang telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel.
 
Adakah VIVIX sejenis minuman jus dan apa beza VIVIX dengan produk yang terdapat di pasaran?

Tidak. Vivix merupakan tonik kesihatan eksklusif yang mengandungi resveratrol tulen dan ekstrak polifenol yang mempunyai manfaat yang banyak. Campuran polifenol ini  telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel.

Bagaimanakah pengambilan VIVIX?

Ia boleh diambil setiap hari, selepas sarapan atau makan tengahari. Goncang sebelum digunakan. Jumlah pengambilan adalah 1 sudu teh setiap hari.

Boleh atau tidak saya mengambil VIVIX lebih daripada 1 sudu teh setiap hari?

Berdasarkan kajian terbaru, tiada manfaat tambahan dengan mengambil Vivix lebih daripada 1 sudu teh sehari seperti yang dicadangkan.

Bolehkah saya mengambil VIVIX bersama supplemen Shaklee yang lain?

Ya. Boleh. Ia memberi kesan yang lebih baik bila diambil bersama sama. Walaubagaimanapun, Vivix sahaja sudah cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaikki DNA.

Adakah VIVIX mengandungi Alkohol?

Tidak. Vivix Shaklee disahkan halal.

Berapakah jangka hayat VIVIX?
 
Vivix tahan selama 9 bulan.

Mengapa perlu disejukkan selepas dibuka?

Ini adalah untuk membantu mengekalkan kesegaran optimum, warna dan aktiviti polifenol yang maksimum dalam Vivix. Botol yang belum dibuka juga perlu disejukkan.

Jika diminum mengikut cadangan pengambilan, berapa lamakah VIVIX mampu bertahan?

2 bulan.

Berapakah harga VIVIX?

bulan ini ada promosi , harga nya lain sikit berbanding bulan - bulan lain

Minyak zaitun dan minyak kelapa sawit

listen listen dan listen ...

eh, kenapa listen ? sebelum ni saya ada cerita tentang hobi baru saya ; "menggunakan deria serentak dengan niat ubudiyyah kepada Allah SWT" dengan cara mendengar ilmu sambil tangan buat kerja ofis ..

Dan ada perkongsian ilmu yang sungguh menarik pada saya untuk dikongsikan. Tetapi oleh kerana audio tu mungkin dah lama diputarkan. Hari ni dah tak de dah audio tu. Jadi penulisan untuk entry kali ni berdasarkan apa yang mampu otak saya ingat ye..

Sebenarnya entry yang nak sangat saya tulis tu tentang minyak zaitun dan minyak kelapa sawit..

Selain mengambil supplement shaklee, saya juga menyukai makanan sunnah dan suka makan buah - buahan. Consume shaklee bukan bermakna, dilarang mengambil makanan sunnah dan memburukkan khasiat buah - buahan. Ramai yang telah salah faham. Tapi part makanan sunnah ni personally saya suka yang asli (makanan sunnah yang belum diproses)..suka makan buah kurma berbanding jus kurma yang telah diproses..suka makan delima berbanding jus delima yang telah diproses..dan sebagainya..

kalau teringin nak baca entry supplement shaklee vs makanan sunnah, boleh klik sini

entry ini juga menarik perhatian saya kerana saya adalah anak Felda..berkaitan juga dengan minyak kelapa sawit :-)

Dan hari ini saya sebenarnya nak cerita tentang minyak zaitun

Minyak zaitun seperti yang kita tahu adalah makanan sunnah dan banyak khasiatnya. Tetapi sebenarnya minyak zaitun  hanya efektif untuk kawasan mediteranean sahaja.. bagi kawasan macam Malaysia, minyak sawit la yang paling efektif berbanding minyak zaitun..banyak kajian telah dijalankan dan menyatakan kebagusan minyak sawit (Prof. Datin Dr. Azizan Bt. Baharuddin) ..

"Minyak kelapa sawit adalah makanan secret sejak zaman firaun...makanan sunnah seperti minyak zaitun hanya khusus untuk kawasan mediteranean..minyak sawit berkhasiat utk kawsan tropika....tidak mengandungi transakti acid @ kolestrol..digunakan oleh para Dr untuk merawat penyakit..dan banyak lagi khasiatnya tak tertulis dan tidak terjangkau oleh akal fikiran saya.."

dan patutla indonesia sanggup membakar hutan untuk tanam kelapa sawit ... kenapa tajuk audio ini adalah surah yasin, jerebu dan pohon kelapa sawit ?

minyak kelapa sawit

Sebenarnya Prof. cerita tentang kebaikan minyak kelapa sawit dan mengaitkan dengan jerebu yang berlaku akibat pembakaran hutan secara berleluasa oleh Indonesia untuk penanaman kelapa sawit.. Dan sebenarnya dalam surah yassin, sudah diceritakan bahawa akan tiba suatu masa nanti api akan keluar dari pohon - pohon hijau .. dan ayat inilah terjadi apabila hutan hijau dibakar disebabkan tangan - tangan manusia sehingga merosakkan dan menyebabkan bencana jerebu

Banyak sebenarnya kesan jerebu..salah satunya ia memusnahkan plankton yang hidup atas air..apabila plankton mati..ikan tidak dapat sumber makanan..jika ikan tidak dapat sumber makanan akhirnya manusia pula mendapat kesan dan akibatnya..

Ma Sha Allah .. luasnya ilmu Allah seluas lautan..saya hanya tahu setitik air ...

seronok ilmu ni kan?, ilmu tentang kebaikan minyak kelapa sawit dan ilmu supaya kita menjaga alam sekitar  

jom jaga alam sekitar

Gula cetus 60 jenis penyakit

Sebelum ni saya ada buat penulisan kaitan gula dan gemuk oleh Prof Dr Muhaya.  

Dan hari ni sebenarnya saya terjumpa satu artikel yang menarik iaitu pengambilan gula sebenarnya lebih berbahaya berbanding makan makanan yang tinggi lemak


Penyelidik British, Dr John Yudkin dalam bukunya yang bertajuk

'Sweet and Dangerous'

menunjukkan bahawa gula adalah punca yang lebih besar kepada masalah jantung berbanding lemak. Beliau mengambil contoh Masai dan Samburu iaitu suku kaum di Afrika Timur yang hampir tidak mempunyai masalah penyakit jantung langsung walaupun mereka makan makanan yang tinggi lemak !

Pendedahan ini sangat mengejutkan.

Terdapat 3 jenis gula iaitu :
  • Gula semulajadi : gula yang tidak diproses yang mengandungi kalori rendah dan nutrien tinggi. contohnya gula dalam buah - buahan, sayur sayuran ; maltosa seperti malt barli, sirap beras perang ; glukosa dalam buah seperti madu, jagung ; laktosa iaitu gula dalam susu dan madu yang tidak diproses dan ditapis
  • Gula terproses : gula yang diproses daripda sumber tumbuhan hingga hilang semua khasiat vitamin, mineral, asid amino dan sebagainya. Contohnya gula pasir
  • Gula buatan : contohnya seperti aspartame, acesulfat K dan sucralose. Terdapat juga gula alcohol seperti xylitol yang ditambah dalam ubat gigi untuk mengurangkan pereputan gigi.
Sebenarnya badan kita tidak memerlukan gula terproses kerana tubuh boleh menukar banyak sumber makanan yang lain kepada glukosa apabila memerlukan tenaga.

gula cetus penyakit

DIET kaya gula akan menyebabkan pankreas terpaksa bekerja keras. Ini lama kelamaan akan melemahkannya dan menyebabkan kita diserang diabetes. Lazimnya pesakit akan mengalami komplikasi kardiovaskular yang boleh menyebabkan kematian yang berpunca daripada timbunan gula atau lemak. Keupayaan tubuh menggunakan kesemua lebihan lemak atau kolestrol daripada gula menyebabkan ia perlu di simpan.

Lemak akan di deposit dalam hati, jantung, arteri, tisu lemak, buah pinggang, otot dan lain - lain organ. Keadaan ini mendedahkan kita kepada atheroscleorosis, hati dan buah pinggang berlemak, sesetengah kanser, obesiti dan diabetes. Gula juga menghalang fungsi sistem imun dan meningkatkan risiko penyakit yang disebabkan sistem imun yang lemah seperti selsema, demam, AIDS dan jangkitan.

Kajian menunjukkan bahawa hampir 30 juta daripada kita menghidap diabetes jenis-2 manakala 70 juta individu yang lain dikategorikan sebagai pra-diabetes.

Takutnya dengan gula ......

vivix bantu pesakit diabetes


vivix bantu pesakit diabetes

Jom jaga kesihatan kita dari sekarang..Kalau ada saudara mara yang sudah menghidapi diabetes mungkin boleh ikhtiar dengan pengambilan vivix shaklee..

Shaklee is halal , always safe , always work and always green

Thursday, November 7, 2013

Shaklee November 2013 Promotion

Quick entry pagi ini sebelum menjalankan tugas - tugas hakiki





khairulbariyah akan memulakan cerita cerita di next entry akan datang ... bye ..

Tuesday, November 5, 2013

Vivix Shaklee anti penuaan terbaik dunia

Alhamdulillah.. anak - anak dah tidur...seharian melayan mereka .. emm, tak pe lah..manfaatkan quality time yang ada ..esok dah mula kerja ..tak dapat bermain - main dengan kalian berdua sepenuh hati

*ni gambar lama, gambar baru tak sempat nak di muat turun lagi


Ok malam ni sebenarnya saya nak sharing mengenai vivix shaklee 


Vivix shaklee ni merupakan satu penemuan revolusionari dalam ANTI PENUAAN PADA TAHAP SELLULAR dan merupakan supplement ANTI PENUAAN TERBAIK DUNIA yang dibangunkan SELEPAS PENYELIDIKAN BERTAHUN - TAHUN oleh Shaklee.

*penyelidikan produk (part yang paling mahal dalam pembuatan sesuatu produk) .. penyelidikan bertahun - tahun tu

Di dalam kajian makmal, ramuan vivix telah menunjukkan impak kepada EMPAT mekanisma penting penuaan pada tahap sellular.
  • Melindungi dan memperbaiki kerosakan DNA
Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan - serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu 'typo' (kesilapan dari yang asal) yang akan mengganggu fungsi sel dan panjang umur. Ramuan vivix melindungi dan memperbaiki sellular DNA
  • Memberi kesan positif kepada pengawalan genetik
Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap sellular.
Didalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular 
  • Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru mitochondria)
Mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun.
Ramuan vivix menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru) . Mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga didalam sel
  • Melambatkan pembentukan rotein AGE
Penimbunan berlebihan proten AGE (advanced glycation end product) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur

Ramuan Vivix adalah 10 kali lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur 'muscadine') untuk melambatkan pembentukkan protein AGE yang menganggu keutuhan sel dan panjang umur

* vivix dikenali sebagai tonik anti penuaan terbaik kerana mengandungi 10 kali resveratrol berbanding produk anti penuaan yang lain (utusan malaysia, ogos 2013)

anti penuaan terbaik dunia

dan vivix shaklee juga merupakan produk semulajadi dan mempunyai banyak benefit berbanding produk - produk yang lain .. waaaaah 'hanya dengan 1 sudu teh(1 serving/day)Vivix mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC)'

vivix shaklee berbanding produk lain
*pilih supplement semulajadi , kerana produk yang bersifat kimia hanya akan merosakkan tubuh manusia yang bersifat alami. Dan yang bestnya, banyak kesan positif berdasarkan kajian klinikal mengenai vivix shaklee. Jom pilih vivix shaklee. ada promosi bulan november ni

Friday, November 1, 2013

Sains dan islam untuk kejayaan breastfeeding

sains dan islam
ya..knowledge is power.. selama 4 tahun sebagai ibu bekerjaya, rutin harian saya adalah mengajar dan membuat tugas - tugas pengurusan.. membaca jurnal untuk penyelidikan berkaitan bidang apabila nak publish paper untuk pembentangan ..menambah ilmu berkaitan bidang pula bila menghadiri kursus ..

dan yang seronoknya bila dapat tambah ilmu apabila menganjurkan kursus - kursus yang diluar daripada bidang.. *seronokseronok seronok

Saya realise masa saya remaja saya suka bidang yang mencabar dan menduga seperti engineering..tapi sejak dah jadi emak emak ni, macam minat tu dah teralih sikit pada bidang berkaitan anak - anak, masak - masak, jahit - jahit (ala - ala suri rumah giteww ler ..)..*nyampah tak baca statement ni?

Tapi sejak akhir - akhir ni, saya ada hobi baru.. "gunakan deria serentak dengan niat ubudiyyah kepada Allah" .. jika saya tak sempat membaca; saya pilih mendengar ilmu sambil tangan keletak - keletuk buat kerja di ofis..
*rupanya mendengar orang bercerita ni lebih seronok rasanya, sebab kita boleh buat 2 kerja serentak..(mendengar sambil membuat kerja - kerja ofis)

Today i learn something new..dan sangat menarik..tentang SARAF VOGUS .. menarik rupanya saraf vogus ni... siapa yang expert dalam bidang perubatan rasanya tak naik hairan dengan saraf vogus ni..tapi bagi saya yang pertama kali dengar ni rasa teruja pulak bila dengar pasal ilmu sains dan islam tentang SARAF VOGUS ni

betullah..bila kita banyak mempelajari dan mengetahui sains, kita akan menyedari dan menginsafi diri bahawa hebatnya Allah dalam segala yang ada dilangit dan dibumi... Allahuakbar....semoga dengan ilmu sains ni, mampu meningkatkan dan memperkayakan amalan kita dengan Allah

saraf vogus ni merupakan saraf yang ada dalam badan manusia..saraf ni dia panjang dan berada di belakang sepanjang tulang belakang kita...dan saraf ini adalah saraf yang penting dalam menghasilkan hormon gembira, hormon stress dan hormon - hormon perasaan yang lain..yang ditekankan oleh Prof Datin Dr. Azizan ni salah satu contohnya ialah hormon oksitosin..

Berdasarkan kajian barat, saintis sangat kagum dan mendapati bahawa terdapat beberapa kaedah untuk mengAKTIFkan saraf oksitosin iaitu dengan cara kita bernafas (*bernafas dalam - dalam sehingga ke otot perut untuk kawal perasaan marah), basahkan muka dengan air, berbaring dan mantera.


Dal hal ini, Prof mengaitkan kaitan kajian barat dengan islam, which is ; dalam islam cara kita bernafas,menyiram air dan berbaring tu sudah diajar dalam islam iaitu dengan cara islam menyuruh kita mengawal nafsu amarah dengan cara berwuduk dan berdoa.

*saintis juga mendapati bahawa saraf vogus ni adalah jambatan kepada body dan soul.. aktifkan kefungsiaan saraf vogus supaya bersatu dengan roh untuk jadi orang yang lebih baik


Apa yang seronok sangat sampai saya terpanggil nak mengulas pasal saraf vogus ni ?

Pembaca yang mengikuti blog saya mesti pernah membaca mengenai hormon oksitosin dalam breastfeeding. bagaimana hormon oksitosin ni mempengaruhi penghasilan dan pengaliran susu ibu.

Dalam slot sains dan islam ni Prof tidak menceritakan mengenai kaitan diantara oksitosin dan breastfeeding ..tapi aktiviti - aktiviti ini, adalah salah satu tips kejayaan dalam breastfeeding (khasnya) dan kejayaan dalam hidup.

Ibu - ibu islam yang breastfeeding jom kita aktifkan saraf vogus dengan buat banyak - banyak perkara ini
  • Berwuduk
  • Berdoa
Ibu - ibu bukan islam yang breastfeeding mungkin boleh buat ini
  • Bernafas dengan menggunakan otot perut
  • Basahkan muka dengan air
  • Berbaring
  • Mantera
*ambil iktibar dengan ilmu Allah yang sangat luas..hebatnya ajaran islam yang sudah ditetapkan oleh Allah untuk umat - umatnya ..mantapkan usaha zahir dan usaha rohani untuk kejayaan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...