Tuesday, September 30, 2014

Shaklee Collagen Powder : Tampil Lebih Muda & Menawan

KOLAGEN merupakan protein yang paling banyak terdapat di dalam badan manusia. Ia menyumbangkan kira - kira 75%dalam tahap kulit yang sihat.

MALANGNYA ...
semakin kita meningkat usia, kolagen didalam badan akan semakin berkurangan.

tapi JANGAN BIMBANG ..
kemerosotan semulajadi ini boleh dipulihkan melalui makanan tambahan.

'Pengambilan makanan tambahan secara tetap dapat menggantikan kolagen yang hilang'

Bukan itu saja, ia juga berupaya kemunculan garis - garis halus dan kedutan, menggantikan kuku dan menyuburkan rambut.



Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen yang hebat yang mengandungi 4,000 mg proprietay SS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.

Kolagen ini memiliki molekul yang sangat ringan iaitu kira - kira 1,000 Dalton. Tujuannya tidak lain, bagi membolehkannya diserap dengan mudah oleh tubuh selain membantu meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan lebih berkesan. Sisik ikan merah juga merupakan sumber kolagen premium dengan kadar penyerapan lebih tinggi dan tahap pencemaran yang lebih kecil berbanding kolagen haiwan.

Shaklee Collagen Powder terdii daripada tujuh bahan utama iaitu ekstrak biji benih Camelia Japonica, ekstrak Ptaffia, kolagen ikan, estrak kerang-kerangan, Lactobaccilus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam keluaran.

Kesan yang anda boleh lihat selain memperbaiki tekstur kulit dan menghilangkan kedutan :
  • Antipenuaan
  • Menghidratkan
  • Mengembalikan keanjalan kulit
  • Melicinkan
  • Menyubur
  • Mencerahkan
  • Menegang
FAEDAH TAMBAHAN

menyokong kesihatan sendi dan menguatkan tulang. bantu otot dalam mata supaya lembut

Dapatkan Shaklee Collagen Powder dari saya
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Monday, September 29, 2014

Keep going


keep-going
Wordless entry for today

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Saturday, September 27, 2014

Kecewa : Sudah berdiet tapi berat tak turun - turun

Pernah kah anda mengalami masalah ini .. hari ni saya nak share ilmu baru dari Dr Malinda untuk kes ini.. Jom baca

LEMAK OH LEMAK !! 

Pernah tak anda cuba berdiet beberapa minggu tapi nak turun 1-2 kg pun susah? Selepas 2-3 bulan, anda give up dan kata ~ Jaga makan pun tak turun, baik aku makan jer.. & anda pun kembalilah ke cara makan yang sama??

Kenapa jadi macam tu? Actually, Tak semua lemak tu sama ~ Ada 3 Jenis Lemak dalam badan kita :

1) Structural Fat
'Lemak baik' ini penting untuk protect organ-organ dalaman, sendi dan membentuk rupa bentuk muka. Lemak ini biasanya tidak digunakan sebagai sumber tenaga.

2) Normal Fat Reserve
'Lemak baik' ini ada di sekitar tubuh kita dan akan digunakan dan dibakar sebagai sumber tenaga bila diperlukan. Fungsi spt 'Tangki Tenaga'

3) Abnormal Stored Fat
'Lemak tak berapa nak baik' ni di kenali sebagai 'tisu adipose'. Ia adalah lemak yang tidak diperlukan oleh tubuh dan akan disimpan di bawah kulit, sekitar organ dalaman yang berfungsi sebagai 'Tangki Spare'. Lemak ini akan kelihatan 'membuncit' dan 'berlipat-lipat' di tubuh anda !! 


Ia sangat AKTIF mengeluarkan toksik chemical dan hormon 'estrone' yang akan mengganggu sistem tubuh anda.. Lemak ini TIDAK digunakan sebagai sumber tenaga utama.. Hanya dalam keadaan tubuh yang hampir 'kebuluran' sahaja, lemak ini akan dibakar & mula digunakan sebagai tenaga !!

So... Nampak kan? Bila anda ber'diet' 1-2 bulan pertama, lemak Jenis 2 yang dibakar tetapi Lemak Jenis 3 akan kekal di situ!! 

Hanya jika anda teruskan 'perjuangan' untuk membakar itu, barulah Lemak Jenis 3 itu di bakar !! Tetapi, biasanya.. Ketika itu anda sudah pun Give Up dan kembali kepada cara makan yang sama! Hasilnya? Lemak itu akan 'bergumbira' melebarkan sayap-sayap mereka...huhuhu !!

Moral of the story ~ Jom kita 'PERSISTENT' dalam apa jua yang kita lakukan, kerana ramai yang give up bila kita semakin hampir dengan kejayaan !!

Thanks Dr Malinda .. saya belajar ilmu baru hari ini ..

Mari kita konsisten exercise dan ambil supplement untuk bantu menurunkan berat badan (lecithin, omega guard, alfalfa, herba lax)

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Sihat bersama Meal Shakes Shaklee

Jom kita belajar apa itu Meal Shakes dari Vlog ringkas ini

video

Mudah kan nak faham apa itu Meal Shakes .. secara kesimpulannya ia adalah multivitamin berbentuk SERBUK yang sesuai untuk seisi KELUARGA ..

Mari kita tengok apa kata 12 orang ibu - ibu yang dah cuba Meal Shake Shaklee







Dari 12 testimoni yang di letakkan diatas, saya telah membuat kesimpulan Meal Shake membantu mereka dari segi ini:

Anak - anak :
1. Atasi masalah memilih makan [selera makan bertambah]
2. Atasi masalah sering demam dan selsema [yang ada sakit pneumonia : dah kurang ambik nab lagi]
3. Atasi masalah kulit [gatal gatal atau ekzema]
4.Atasi masalah sembelit [senang lawas]

Ibu & Bapa :
1. Beri tenaga dan bantu masalah kurang selera makan

Saya juga inginkan anda sihat bersama Meal Shakes ..
Jom order Meal Shakes dari saya
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Friday, September 26, 2014

Resepi Jus Manggis Bertenaga

Jom cuba : Resepi Jus Manggis Bertenaga

 Bahan - bahannya :

3 sudu Shaklee ESP (Energizing Soy Protein)
1 cawan jus manggis (buah manggis yang telah di kisar)
1/2 potongan buah betik
Ais



Kisar dan campur semuanya ... kemudian letak ais .. minum sejuk - sejuk ...alahai .. melting sungguh ..macam mengidam buah manggis plak ..


Tipsnya : diminum semasa masih sejuk ...memang teruja





Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Makanan segera juga pemberi nutrisi?

saya pernah menulis tentang makanan segera merupakan salah satu pembunuh nutrisi dalam tubuh kanak - kanak kerana kandungan pengawet yang terkandung didalamnya ..tapi kan ada satu pilihan makanan segera yang baik untuk anak - anak dan seisi keluarga, makanan segera ni pemberi nutrisi dalam tubuh kanak - kanak dan seisi keluarga juga..

apa dia makanan segera tersebut?
inilah dia

Meal Shakes : Fast Food, No Guilt
Meal Shakes : Makanan Segera, Tanpa Curiga 

"Dengan gaya hidup yang lasak dan sentiasa berlari aktif, kanak - kanak tidak punya waktu untuk duduk diam menikmati makanan yang seimbang. Sebab itulah mereka perlukan pilihan makanan segera yang baik untuk mereka. Mealshake Shaklee adalah pilihan makanan segera yang baik untuk kanak - kanak dengan pilihan kandungan rendah lemak dan indeks glisemik yang rendah.

1. memberikan 19 vitamin dan mineral penting sebagai asas nutrien untuk kanak - kanak yang sedang membesar dan remaja untuk kekal sihat dan kuat
2. sumber pemakanan serat dan protein terbaik
3. kaya dengan sumber kalsium
4. indeks glisemik yang rendah


>>>baca real testimoni anak sepupu saya : cerita meal shakes bantu eczema anak hilang
 


>>> baca juga testimoni anak saya : cerita meal shakes bantu masalah sering demam 



Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Al Jazari is a father of engineering

Selepas dai'e dayana cerita tentang [Al Jazari : father of engineering] .. saya terpanggil nak menulis tentang entry Al Jazari..sejujurnya, walaupun saya dalam bidang kejuruteraan ; tapi saya tak pernah tahu siapa insan yang digelar bapa kejuruteraan ni ..

sebelum ni saya hanya pernah dengar tentang bapa permodenan negara dan kemudian saya pelajari bapa segala makanan

>> bapa permodenan negara : Tun Mahathir
>> bapa segala makanan : Alfalfa

dan malam ni saya pelajari tentang bapa kejuruteraan : Al Jazari

Al Jazari menurut dai'e dayana mencipta pam air, yang mana kesan ciptaan kejuruteraan Al Jazari memberi kemudahan buat semua ketika itu .. ma sha Allah .. bila saya cari info tentang Al Jazari ni : secara tepatnya Al Jazari digelar sebagai bapa kejuruteraan moden .. ia juga digelar bapa robotik, dan seorang ketua jurutera .. banyak idea yang dihasilkan beliau semasa hayatnya, masih berguna dalam pembangunan teknologi
selepas hayatnya ..

bapa-kejuruteraan
 
baca cerita lebih lanjut tentang Al - Jazari dalam dalam majalah - i

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Vivix kaya dengan nutrien yang sangat kecil yang boleh ditemui bawah tumbuh - tumbuhan


 Artikel dalam buku Rahsia Survivor Kanser ni sangat bermanfaat untuk dikongsi bersama ..

"We Are What We Eat : makananlah yang menentukan apa yang bakal berlaku pada diri kita ..

betul ... makanan ni salah satu punca kepada apa yang akan kita terima kemudian hari ...[contohnya la] kalau dari zaman muda - muda pengambilan gula kita tinggi ; lama kelamaan kita akan menghidapi sakit manis .... bukan kita ambil gula banyak hari ni, esok dah nampak akibatnya ..tapi bakal penghidap diabetes kemudian hari tu ..

apa yang bestnya dalam artikel ni?

Pertama : Penjagaan makanan memainkan peranan bagi memberi harapan kepada pesakit kanser

Kedua: Kita digalakkan ambil banyak makanan yang tinggi antioksidan iaitu sayuran dan buahan. Sebab antioksidan ni menstabilkan radikal bebas yang merupakan punca sel dalam badan kita rosak


Ketiga: Omega-3 membantu kurangkan keradangan dan kesakitan pesakit kanser. dan badan kita tak dapat hasilkan omega 3, kena dapatkan dari makanan.

Keempat: Pesakit kanser tidak digalakkan ambil daging merah sebab bila daging merah dimasak dengan suhu yang tinggi daging tersebut akan menyebabkan risiko kanser menjadi lebih teruk. *boleh ambil tapi besederhana itu lebih baik ...

Kelima: Makanan tambahan digalakkan kepada pesakit kanser

salah satunya ialah VIVIX : [vivix mengandungi fitonutrien yang tinggi kandungan antioksida]

 Apa itu fitonutrien?

Fitonutien ni ialah nutrien yang sangat kecil yang boleh ditemui dibawah tumbuh - tumbuhan. Yang mana walaupun ia sangat kecil tapi mampu bekalkan antioksidan yang sangat kuat [kuasanya 40 kaliganda berbanding buah - buahan yang lain]

Fitonutrien juga mengandungi antikanser : perlu dalam kehidupan kita.






Suplemen dilihat sebagai 'tambahan' ubat yang perlu diambil kepada pesakit kanser.


Vivix adalah cadangan suplemen terbaik



Dapatkan Vivix Shaklee daripada saya
Pengedar Sah Shaklee Anda Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement Email : puteri.awam@gmail.com

Thursday, September 25, 2014

Ibu saya nak gemuk

satu hari, ada kawan saya dan adik saya juga share video ni dalam group whats app ... comel video ni...

video

ibu nak lagi ... uhuk uhuk uhuk (sambil keriutkan hidung dan membesarkan mulut) ..ala la la la ...montelnya kamu nak.... ketak sana ketak sini .. macam pau tanjung yang jual kat parit raja gebu nya .. :-(

Lepas video ni jadi viral dalam group wassap saya, macam kebetulan j sebab esoknya saya belajar sesuatu tentang nutrisi pada kanak - kanak ..rupa - rupanya anak yang tidak berhenti - henti makan adalah kerana badan anak tidak mendapat zat vitamin dan nutrien sebenar yang diperlukan oleh badan mereka ..

ooooh .. patutlah kalau makan KFC ..even makan banyak pun tapi tetap rasa nak makan nasi .. rupanya badan kita ni tak kan stop rasa lapar je hinggalah nutrien yang badan kita perlukan tu cukup ..tapi kalau dah makan makanan yang berkhasiat tetap rasa nak makan j .. itu mungkin nafsu kot ...



mealshake,makan-tak-henti




"Tahukah kita : anak - anak yang makan tak berhenti - henti dikatakan kerana badan mereka tidak mendapat zat vitamin dan nutrien sebenar yang diperlukan oleh badan"





Sekiranya anda mengalami masalah ini , anda boleh cuba berikan anak anda Meal Shakes Shaklee .. Walaupun ramai ibu - ibu mengakui selera makan anak bertambah tambah (bagi kes anak picky eater) ..tapi ia juga sesuai dengan kanak - kanak yang obes .. Jom tengok testimoni ibu Nur Maawa

anak-obes

Boleh dapatkan Meal Shakes Shaklee dari saya

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Pengawet pembunuh nutrisi dalam tubuh

Siapa pernah tengok cerita The Crood ? filem ni berkisahkan unsur kekeluargaan ; bagaimana seorang bapa cuba usaha sebaik mungkin untuk protect famili, cari nafkah dan sebagainya sehinggalah kehidupan mereka berubah selepas bertemu dengan seorang lelaki bernama 'guy'


Guy datang dalam kehidupan famili ni dan menegaskan tentang kuasa IDEA .. manakala bapa famili seboleh boleh memperjuangkan tentang kehebatan POWER berbanding IDEA ..banyak hikmah yang tersirat dan tersurat dalam cerita ni selain unsur - unsur kelakar dalam kartun ni ..

belum tengok ? nanti cuba lah tengok .. seronok kisah kartun famili ni

anak - anak saya memang suka tengok kartun ni ; sampai dinding rumah kami jadi tempat menghasilkan seni kreatif .....(conteng dinding ikut macam cerita kartun ni)..sikit - sikit saya nampak la perangai anak - anak saya ni macam perangai saya j..saya dulu suka melukis..dulu la ; sekarang macam dah tak berapa seni ..tak sangka juga anak sulung saya ni kreatif..melalui imaginasi tengok cerita kartun ni , dia boleh lukis semula ..cuma itulah lukisannya di dinding ..hai anak anak ....tak pelah nanti papa kamu cat semula :-p

seronok tengok anak - anak membesar kan ..


 Dalam pada seronok tengok anak - anak membesar sebenarnya saya kesian dengan zaman anak - anak saya .. mereka memang tak boleh nak elak terdedah dengan makanan yang mengandungi pewarna tiruan, perasa tiruan, pengawet dan MSG

Saya memang cuba elak makanan yang tak berapa nak baik ni pada anak anak saya. Walaupun kadang kadang kecundang juga ..terutamanya bila mereka dapat goodies bag sempena hari jadi kawan - kawan ..kalau abang yang sulung boleh juga lah faham apa yang mama ajar..tapi kalau adik, bila mama cakap "jajan tu racun" ; adik akan balas "mama jajan ni racun kan mama...nanti sakit perut kan mama.." [tapi tangan masuk juga 1 atau 2 jajan dalam mulut] ... haish .. :-(

Hari ni saya belajar bagaimana pengawet terutamanya berkait rapat menjadi sesuatu yang tidak elok pada kanak - kanak. Rupa - rupanya bahan pengawet adalah pembunuh nutrisi dalam tubuh kanak - kanak. Oh, begitu rupanya ... 



"memberi kanak kanak makanan segera akan menyebabkan nutrisi dalam badan kanak - kanak terhapus, kerana bahan pengawet adalah pembunuh nutrisi dalam tubuh kanak - kanak."

anak - anak saya ; memang saya berikan mereka supplement ..sebab kadang - kadang saya ada juga masakkan untuk mereka nugget, sardin yang sememangnya ada bahan pengawet ..

kalau dulu anak sulung saya memang susah sikit nak telan vitamin yang berbentuk pil, even nak suruh hisap vitamin C pun dia akan luahkan balik..(jadi mula - mula saya pilih meal shakes sebab ia vitamin dalam bentuk serbuk yang boleh dilarutkan dalam air)

Kalau anak anda pun dalam kategori susah nak telan atau hisap vitamin .. pilihan yang terbaik adalah meal shakes ..ia adalah mutivitamin berbentuk serbuk yang mengandungi vitamin dan mineral seperti dalam gambar dibawah

pengawet,kanak
  Pengawet pembunuh nutrisi dalam tubuh
Dapatkan Meal Shakes Shaklee dari saya
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Wednesday, September 17, 2014

Pengerang saya datang

he he .. ini bukan ulasan movie 'KL aku datang' .. saya nak mewar - warkan jika anda tinggal di sekitar pengerang, saya boleh COD kan Shaklee untuk anda ..

Sepanjang saya menghantar vitamin Shaklee pada customer di Pengerang, saya pernah diajukan dengan masalah ni pada saya :

"boleh tak COD kan vitamin Shaklee untuk saya .. kat pengerang ni susah sikit nak terima barang kalau pos .. nak pergi JB jauh sangat..."

"tak pe .. jangan risau .. saya ada ready stok dan boleh COD kan untuk orang - orang Pengerang"

orang - orang pengerang dan kawasan sekitar, saya pengedar sah shaklee anda ..

ok letak gambar sikit .. supaya nanti anda boleh cam saya .. :-)
selalunya kami ber empat akan COD bersama - sama ..



Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Tuesday, September 16, 2014

Herbal Blend memang betul membantu

Bila ramai yang kata herbal blend ni kalah goreng pisang panas .. dengan segala testimoni yang ada macam tsunami .. emmm, saya nak akui ..saya dah guna juga.. dan betullah herbal blend multipurpose cream ni memang bagus especially untuk kulit kering

pertama kali saya cuba cream herbal blend ni, masa kulit tapak kaki saya terkopek..aduuuhaiii, sakitnya bila bergesel dengan tile lantai ..macam tersiat - siat ..

*aduii, penat godeh handphone cari gambar yang saya snap masa kulit tapak kaki saya terkopek..tapi tak jumpa .. isk isk isk .. tsk

krim yang harganya cuma rm22 (jika anda menjadi ahli) ni kemudian saya bagi kat mak sebab kulit kaki mak pun pecah - pecah lama sangat kat bilik air... macam biasalah; mak tak cerita kat saya pun saya dah tahu mak kata bagus .. hi hi ...

mak : "lega lah kaki mak .." 
saya : itulah mak, cuma rm22 j krim ni
mak : iya? rm22 je ..
saya : haah mak

krim yang berharga hanya rm22 (jika anda menjadi ahli) ni telah diuji secara klinikal .. susah nak jumpa krim yang harganya sangat berbaloi padahal sebelum ia di pasarkan ia kena melalui pelbagai peringkat ujikaji klinikal untuk mengesahkan keberkesannya ..



Boleh dapatkan herbal blend multi-purpose cream dari saya
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Sunday, September 14, 2014

Hernia pada bayi lelaki : Pengalaman dari seorang ibu

Hernia? .. pernah dengar tak pasal hernia .. hernia ni atau dalam bahasa yang biasa orang panggil angin pasang ..

sebenarnya hari ni saya nak kongsi satu ilmu baru yang saya belajar dari pengalaman ofismate saya ketika anak nya yang masih baby lagi pastu mengalami masalah hernia .. emmm, sebenarnya saya tak dapat nak imagine jika saya berada dalam situasi kawan saya ni ..sebab anak kawan saya ni kena operate  masa kawan saya ni dalam pantang lagi ..

 "sedangkan masa anak pertama saya prolonge jaundice pun saya dah jadi tak tentu arah ..."

:-(

masa ni kawan saya share ;

"doktor yang merawat anak saya kata hernia ni salah satunya terjadi sebab emosi ibu yang tidak stabil semasa mengandung .."

emmm .. begitu rupanya .. kuatnya pertalian emosi ibu dan anak ..kalaulah ada suis yang boleh off perasaan ibu masa tengah tak stabil kan bagus ... emmm ..feeling macam orang mengandung plak saya ... hi hi

bila kawan saya cerita pasal ni, sebenarnya automatically saya terfikir ooo patutla dalam vitamin ibu mengandung ada vitamin b complex ..bukan saja untuk beri vitamin untuk ibu mengandung tapi  b complex ni berdasarkan pembacaan saya dari penulisan seorang pharmacyst salah satunya bertujuan untuk mengurangkan stress ..seingat saya b complex dari klinik warna coklat dan baunya emmmmmmmmmmm ...... memang kurang sedap nak telan .. bila dah cuba pertama kali b complex shaklee saya boleh kata lah b complex shaklee memang lain dari yang lain ...


saya nak share jugak pengalaman ibu ini yang mempunyai 2 orang anak hernia .. anak sulungnya operate, anak kedua nya dengan izin Allah tak operate .. saya kenal ibu ini dan 2 2 orang anaknya ..

mari baca pengalaman ibu ini

hernia-angin-pasang

ibu addin nasa : anakkuwiraku.com

ibu yang sedang mengandung , dekatkan diri pada yang maha Esa ...mengaji dan berdoa selalu kepada Allah SWT ...in sha allah , semua akan dipermudahkan olehNya

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Wednesday, September 10, 2014

Bila abah tuang konkrit

Di sini lahirnya sebuah cinta ...

Alhamdulillah ... rasa tenang balik kampung masa cuti merdeka haritu ..sempatlah capture gambar - gambar yang buat saya rasa bersyukur sebab masih dikurniakan seorang ayah .. ini lah abah saya ...bapa yang membesar dan mendidik kami sehingga kami berjaya ... rasanya dah lama tak nampak abah berpeluh keringat buat kerja - kerja yang sangat berat ni ..


 abah tuang konkrit dalam portable mixer ni dalam kereta sorong .. alahai, berat tu abah .. saya pun tak larat nak buat .. saya larat capture gambar je ..(dasar anak rajin katakan .. hi hi hi) .. baju hitam tu adik saya tolong abah ..

abah saya ada sakit gout sejak saya kecil lagi .. on off on off .. bila time kena tu memang saya sendiri tengok bisa - bisa je kaki abah tahan sakit .. gout abah tak datang kalau abah jaga makan ..tapi biasalah kadang - kadang tekak abah teringin juga makanan yang sepatutnya tak boleh makan...

lepas saya kenal shaklee dan saya rasa banyak yang saya alami menyeronokkan saya , saya hadiahkan untuk abah vitalea dan omega guard shaklee .. 

kemudian..., ramai adik beradik saya perasan abah macam dah sihat ...abah masih ada kudrat hantar adik daftar belajar..padahal kalau gout tu membengkak di kaki, nak tekan minyak pun rasa sakit .. (buku lali kat kaki abah besar, membonjol ..rasa macam nak terkeluar)..itu yang adik beradik saya perasan kesihatan abah masa hantar adik daftar pengajian

dan yang paling saya perasan sangat ketara kesannya pada abah, bila abah buat konkrit , kemudian tuang konkrit tu dalam formwork .. alahai abah, kuatnya ...

pada malam tu adalah sengal sengal sikit badan abah (biasalah dah umur 65 tahun dah abah) ..tapi kagumlah saya sebab portable mixer konkrit tu kalau berisi konkrit dalamnya berat tau ... student saya yang muda pun kadang kadang mereka buat berdua untuk angkat portable mixer concrete tu ..

alhamdulillah ..syukur dengan nikmat gembira yang Allah bagi sebab dapat lihat abah sihat ...

nampak Tun M masa celebration merdeka dalam TV .. Tun M pun consume vitalea Shaklee ...semoga abah pun sentiasa sihat macam Tun M dan berada dalam lindungan Nya ..aminn ..

100-tahun-vitalea-shaklee
Vitamin vitalea Shaklee dah celebrate tahun ke 100 .. 100 TAHUN ..sebelum saya lahir dan sebelum Malaysia merdeka lagi ...

Di sini lahirnya sebuah cinta

Dapatkan vitamin Shaklee dari saya 
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Friday, September 5, 2014

Kenapa rahim bengkak?

Hari ini saya tertarik nak berkongsi dengan knowledge yang saya belajar dari Dr Malinda berkaitan rahim bengkak ..

Wanita anda istimewa kerana memiliki rahim .. mari jaga kesihatan kita wahai wanita ..

Kenapa Rahim Bengkak?

" Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

rahim-bengkak-cyst

Ok.

Basically,
Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.


Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :
 
1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

ooo..ok, pil perancang pun tidak selamat rupanya ..

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

emmm ... bahan dalam plastic juga berbahaya ...

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

obesiti ... emmm, mari jaga berat badan kita wahai wanita..bukan nak cantik..tapi untuk kesihatan

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Cadangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
(Lecithin Shaklee mengandungi Innositol dan Choline)

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
(CoQ10 Shaklee, Sustainable vita C Shaklee yang merembeskan vitamin c secara berperingkat - peringkat dalam badan, Vitamin E Shaklee yang dihasilkan sudah mengandungi selenium dan Zinc Complex Shaklee)

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.
(Omega Guard Shaklee yang mengandungi satu rangkaian penuh 7 asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA,ALA dan lain - lain lagi)

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa

Luv,

Dr. Malinda


Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Special birthday Song

Special birthday song dari abang pada adik ... he he .. arsyad aiman dah pandai dedikasikan lagu birthday untuk adik .. suka tengok anak - anak yang rukun damai .. he he betul ke ayat rukun damai ni? ..yang ni time bekerjasama ..tapi bila

1) time abang menggunakan kuasa veto nya sebagai abang berebut mainan ..
2) time abang jadi ultraman dan jadikan adik sebagai raksasa yang perlu dimusnahkan ...
3) time abang buat aksi WWF pada adik
4) time adik tiba - tiba mainan watak mami jarum (mengadu tang itu tang ini kat mama)
5) time adik tiba - tiba sakat abang

adoiiiyaiii...meriah rumah ni ..alhamdulillah, ini kan nikmat ada hiruk pikuk dalam rumah ni..abang ke..adik ke..sama je la kamu ni ..

video

Selamat ulang tahun yang ke 3 zafirah ... mama dan papa love both of you very much ..semoga jadi anak - anak yang soleh dan solehah ... 3 tahun secara officially saya makan vitamin Shaklee .. mahu jadi duta Shaklee .. keep cute and young like 17th .. he he .. energetic dan sihat in sha allah untuk beribadat dengan sempurna pada Allah yang maha Esa

81-tahun-shaklee
 aunty ni dah umur 81 tahun ..masih sihat walafiat.. lebih 30tahun consume Shaklee ..saya umur 81 nanti lagi comel kot dari aunty ni ..he he ...just kidding

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Seindah doa dhuha

Alhamdulillah ..baru selesai baca info berkaitan Omega 3, DHA, EPA pada bayi dan kanak - kanak ..
 rujuk sini untuk bahan bacaan menarik yang saya baru baca

Sebenarnya omega 3 bukan sahaja bagus untuk bayi dan kanak - kanak, tapi orang dewasa pun memerlukan omega 3 untuk kesihatan jantung, mengawal kolestrol jahat dan untuk kesihatan kerana hakikatnya badan kita tidak dapat hasilkan omega 3 dan omega 3 hanya boleh diperolehi daripada makanan.

Hebatnya Allah ciptakan omega 3 yang merangkumi DHA dan EPA adalah pada susu ibu ..Breast milk is the best for baby .. (alhamdulillah ..sebab itulah masa anak kedua saya berjuang habis - habisan untuk berjaya dengan susu ibu walaupun masa anak pertama berjaya sehingga 6 bulan sahaja)..tapi masa anak kedua ; saya usaha sehabisnya (labur masa, labur wang ringgit, labur keringat ... )..he he macam susah je kan? tak susah bila keyakinan kita pada Allah yang Esa ..

saya pernah baca satu quote di Hospital Sultan Ismail, JB 3 tahun yang lalu dan masih saya ingat hingga kehari ini

"Penyusuan susu ibu adalah satu pelaburan ; Pelaburan yang baik untuk anak"

masa ni saya terus fikir ; ya ia adalah pelaburan .. salah satu pelaburan yang terlintas dalam fikiran saya adalah wang ringgit .. emmm, rasanya macam betul .. saya laburkan duit untuk beli pam susu, peralatan menyusu, baju untuk memudahkan penyusuan susu ibu .. menyesal ? ..tak menyesal ..apa saja untuk anak dan jayakan penyusuan saya sanggup

apa lagi yang saya laburkan ya? .. supplement ! .. dulu saya tak rasa supplement ni penting semasa penyusuan susu ibu .. yakin boleh orang kata .. tapi bila dah lalui penyusuan susu ibu masa anak pertama ; saya rasa semangat yakin boleh tu macam tak kuat je pada diri saya .. Yakin Boleh tanpa supplement buat saya sensitif sebab kepenatan tak cukup tidur .. Yakin Boleh tanpa supplement buat saya tak dapat beri yang terbaik untuk uruskan rumah tangga .. kemudian, saya baru tahu bila ibu yang beastfeeding kemudian pemakanan seimbang tak dijaga, tambahan supplement tak ambil ; akan berlaku transfer factor yang kuat semasa penyusuan susu ibu .. anak akan menyerap kalsium, nutrien yang ada pada tubuh ibu ..ooo, patutlah gigi mak saya banyak hilang ..susukan 9 orang anaknya ...9 9 anak mak ni serap kalsium dan nutrien pada badan mak...terima kasih mak ... saya sayang mak dunia akhirat.. ..

dulu saya rasa supplement sangat mahal .. tapi bila fikikan nak berjaya susu ibu (nak tenaga banyak untuk bantu mudahkan kejayaan susu ibu) ..saya abaikan je perasaan mahal tu ..masa ni mungkin dah matang sikit ..dah tak banyak berabis nak beli baju brand KIKO..(brand KIKO je pun)..nak beli gadget gadget baby yang macam best pun telan air liur dulu ..

Alhamdulillah ...saya bersyukur dapat salurkan omega 3 yang merangkumi EPA dan DHA yang ada pada susu ibu selama 2 tahun untuk anak kedua ..untuk anak pertama bersyukur juga walaupun bertahan 6 bulan ..alhamdulillah dapat beri kebaikan yang ada pada susu ibu untuk kamu berdua

kemudian, habis fasa 2 tahun penyusuan susu ibu .. saya beri anak saya Omega Guard Shaklee (minyak ikan ultra-pure) untuk bekalkan Omega 3 pada anak - anak saya ..badan kita tak dapat hasilkan omega 3 tapi kena ambil dari makanan dan supplement.

"ALA is the essential Omega-3 fatty acid, being required in our diets because our bodies cannot make it'

Alhamdulillah seindah doa dhuha .. fungsi mata dan brain development pada anak - anak saya memang buat saya bersyukur .. alhamdulillah atas kurniaan Allah yang Maha Hebat

Ya Allah ..sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha Mu .. kecantikannya kecantikan Mu .. keindahannya keindahan Mu .. kekuatannya kekuatan Mu ..kekuasaannya kekuasaan Mu .. perlindungannya perlindungan Mu

Ya Allah .. jika rezeki masih dilangit turunkanlah ..jika dibumi keluarkanlah .. jika sukar permudahkanlah ..jika haram sucikanlah .. jika jauh dekatkanlah ..

Berkat waktu dhuha , kecantikan Mu, keindahan Mu, kekuatan Mu, kekuasaan Mu ... limpahkan kepadaku segala apa yang telah engkau berikan kepada hamba - hamba Mu yang soleh ...

video

Harap entry ini tidak disalah ertikan ... video ni masa zafirah 2 tahun ++ .... syukur.. ini semua milik Allah .. saya yakin pemakanan yang baik membentuk anak - anak yang bijak .. saya consume vitamin semenjak menyusukan zafirah sehingga dia berusia 2 tahun .. dan sejak dia berusia 2 tahun saya kenalkan dia dengan omega guard Shaklee (minyak ikan).. selain chewable vita-C..

Ingin dapatkan omega guard Shaklee boleh hubungi saya

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com

Wednesday, September 3, 2014

Saya orang no 7

suami saya pernah menghadiri seminar tarikh lahir Dr Azizan ; seingat saya 2 kali ..kali pertama untuk mengetahui rahsia taikh lahir ..kali kedua lebih menjurus kepada bidang perniagaan .. memandangkan suami sendiri yang pergi ; dapatlah saya korek - korek sikit ilmu yang dia dapat ..

sebenarnya rahsia tarikh lahir ni bukan untuk ramalan, kepercayaan ..tapi pada saya, saya nak improve sikap yang tak berapa elok..kalau dalam bahasa yang cantiknya (strategi untuk peningkatan diri untuk jadi lebih baik).. cara nak kira nombor mengikut tarikh lahir ni basicnya macam rajah kat bawah ni .. tambah - tambah j,pastu dapat satu nombor single dibawah..

gambar hiasan : saya bukan no 9 ..gambarajah ni cuma nak tunjukkan bagaimana pengiraan sahaja ..

anda dah kira? saya nombor 7 ..kalau anda nombor 7 saya nak kongsikan sikit penerangan orang no 7 ni ..yang baik alhamdulillah ; yang kurang baik mari kita baiki ..

NOMBOR (7)

 Anda yang bernombor Tujuh merupakan seorang yang sangat suka berfikir dan cenderung untuk mengkaji diri sendiri. Anda akan menyelidik sesuatu perkara secara dalam untuk mengetahui sebab dan musabab sesuatu perkara secara dalam untuk mengetahui sebab musabab ianya berlaku. Anda tidak menerima sesuatu idea atau sesuatu perkara itu dari luaran sehingga anda benar - benar pasti bahawa idea itu betul - betul bernas. Sekiranya anda mendapat satu - satu idea atau perniagaan, anda akan berfikir dengan dalam menggunakan minda separa sedar, memprosesnya sehingga anda benar - benar faham dan jelas berdasarkan fakta sebelum anda menerimanya atau menolaknya. Ini membuatkan anda dilihat sebagai ahli falsafah dalam situasi ini bagus sekiranya digunakan untuk peningkatan dan membaiki keadaan


khairul-bariyah
emm .. macam kebetulan je sejak naik gred 44 ni saya dipindahkan dalam bidang tugas RnD (unit penyelidikan dan inovasi)..bidang kaji mengkaji..selidik menyelidik..auww mencabar betul la bidang tugas baru ni

Anda ada kekuatan "6th sense" dan kadang - kadang mengalami "deja vu", keadaan yang mana anda seperti telah melalui sesuatu pengalaman atau keadaan sebelum ianya benar - benar berlaku. Anda merupakan pemikir, suka kesempurnaan, penganalisa yang hanya menerima sesutu fakta, penuh dengan belas kasihan dan penuh dengan sifat membantu. Punyai minda yang baik dan mampu mengumpulkan pengetahuan dari pelbagai bidang.

tang deja vu ni macam tak pernah perasan lagi .. punya minda yang baik? in sha allah saya consume omega guard Shaklee untuk elak masalah cepat lupa dikalangan wanita bila berusia

Anda boleh menjadi guru tetapi anda perlu menjadi seorang yang lebih terbuka. Anda dilihat sebagai seorang yang tidak mudah untuk didekati. Hanya orang yang memahami sifat anda yang sukakan kedamaian, ketenangan dan suka berifkir akan dapat merapati anda. Dan orang yang mampu mendekati diri anda ini sangat beruntung kerana anda mempunyai banyak perkara yang boleh dikongsi bersama.

erkkk ..saya memang pensyarah .. tidak mudah didekati? emmmm ... anda yang kenal saya betul ke?..betul juga kot..kadang - kadang saya suka menyendiri sebab nak privasi dan cari ketenangan..bukan nak melarikan diri tau...

Ramai orang yang suka mengikuti anda kerana anda amat menarik perhatian orang lain kerana anda suka memberikan contoh sebagai ikutan bagi orang lain di dalam apa saja bidang yang anda ceburi atau lakukan. Anda juga gemar kepada perkara teknikal dan boleh menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.

perkara teknikal macam betul .. saya mengajar dalam bidang engineering

Anda menghayati alam semulajadi, suka kepada lukisan yang indah, ukiran yang cantik dan buku yang bgaus dan bernilai kesenian yang tinggi. Anda juga suka kepada keaslian (originality) dan tidak boleh hidup bahagia tanpa suasana yang damai dan indah. Anda bukan sahaja suka kepada keindahan sesuatu lukisan tetapi amat menghayati setiap proses lakaran dalam menyiapkan lukisan tersebut. Anda boleh menjadi ibu bapa yang bagus yang suka mengajar anak - anaknya menghagai setiap keindahan di dalam kehidupan ini dari segi intelektual dan fizikal...

lukisan tu mungkin dulu la kot..sekarang ni suka yang tenang - tenang ..hijau hijau ...mungkin dah masuk fasa orang tua rasanya ..ooo ibu bapa yang bagus ya ? in sha allah demi anak anak ku....

Hidup tidak semuanya indah dan penuh dengan cabaran tetapi anda dapat menghadapi atau mengatasinya dengan kekuatan pemikiran anda kerana anda faham bahawa hidup itu sendiri merupakan satu cabaran yang perlu dihadapi dalam perjalanan mencapai kebahagiaan yang diingini. Apa yang anda perlu perhatikan adalah sifat anda yang sensitif, "berangin" dan berahsia yang tidak membantu imej anda secara luaan. Orang akan menganggap anda tidak mudah untuk menjalinkan perhubungan dan persahabtan. Anda boleh bertindak kejam sekiranya anda berada di dalam mood yang salah.

errkk ..emmm ..tak pe..ini yang perlu diperbaiki..selama ni saya mungkin suka berahsia..tapi lepas ni saya akan sharing banyak ilmu di blog kesayangan saya ni ...in sha allah ...sensitif dan berangin :-(

Karektor anda berkait rapat dengan nombor 2 kerana elemen anda yang sama iaitu AIR

errrrkkkkkkkkhhhhhhh ..suami saya nombor 2 ...adusss ini semua kebetulan ke apa ye....

Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms/whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...