Kenapa Shaklee ?

 KENAPA SAYA MEMILIH VITAMIIN SHAKLEE?

Saya bermula dengan Shaklee dari SET BERPANTANG

Bagaimana bermula? Semuanya bermula kerana saya melahirkan kedua – dua anak saya secara LSCS atau nama panjangnya elektif ceaseran. Pengalaman berpantang semasa anak pertama sangat menyedihkan dan kerana itu saya bangkit mencari penyelesaian. I’m doing a research. Sekali lagi saya baca saya baca dan saya baca. Ilmu - ilmu yang saya dapat dari alam maya ni saya analisis terlebih dahulu dan saya buat perkaitan dengan pengalaman yang dah saya lalui semasa anak pertama. Dan inilah gambaran yang dapat saya simpulkan semasa dalam proses berpantang anak pertama.

1) SAYA LEMAH KERANA PROSES BERSALIN 
: saya cuba sedaya upaya melawan lemah kerana dah terbiasa aktif sebagai seorang yang bekerjaya; tapi saya gagal

2) SAYA KURANG TENAGA UNTUK PENJAGAAN ANAK :
: Baby diawal – awal kelahirannya memerlukan penjagaan yang rapi; saya cuba sedaya upaya melawan sakit bersalin untuk menjaga bayi

3) SAYA PERLUKAN RAMAI ORANG MEMBANTU MENGURUSKAN DIRI DAN ANAK  
: saya tak suka terlalu mengharapkan orang lain; jika masih mampu saya cuba sedaya upaya

4) JIWA SAYA MUDAH TERGANGGU 
: everything is so sensitive; saya tak dapat solat dan perasaan saya sangat fragile

Saya bukanlah individu yang tidak percaya kepada pengamalan tradisional seperti makan akar kayu, jamu dan sebagainya sepertimana kaedah berpantang mak saya. Tapi pada pandangan saya, situasi mak saya dengan saya adalah berbeza. My mother was deliver 11th time secara vaginal delivery (normal). She told me when she was in confinement : “mak dulu masa pantang letak batu bata kat hujung kaki, kaki melunjur, x bangun bangun selalu”. OMG “how can I be like her" (anaknya superaktif : mana boleh duduk diam diam lama lama macam tu sungguh boring rasanya). Lebih lebih lagi saya takut untuk mengambil jamu diawal awal kelahiran bayi kerana risiko bayi kena sakit kuning ( jaundis ). My first baby was jaundice and I feel very suffer on that time (perut baru lepas kena belah dan badan sangat lemah ; kena tahan wad sebab anak kuning dan kena jaga anak sendiri di hospital ; and the end fresh blood keluar dari perut sebab penjagaan diri yang terurus)

Oleh kerana kali ini adalah kali kedua saya melahirkan anak secara LSCS, saya perlukan sesuatu yang terbaik untuk recovery perut saya. Sel sel di setiap lapisan perut saya sudah terputus sebanyak 2 kali dan saya perlukan something untuk memastikan sel sel tersebut cepat pulih dengan baik. My brother and my sister in law is a medical doctor dan sedikit sebanyak I learn about medical. Protein adalah sumber utama yang paling penting untuk membina sel sel baru dan vitamin vitamin lain amat perlu dalam membantu merangsang pertumbuhan sel tersebut. So the point is PROTEIN dan vitamin lain dalam pemakanan yang SEIMBANG

Pada masa itu, apa yang saya fikirkan ialah apakah sumber protein  yang saya ingin ambil selain makan ikan, daging dan ayam setiap hari. Saya memerlukan protein yang lebih untuk memastikan luka ceaser kali ini cepat baik. Teringat saya Nabi Muhammad s.a.w sangat suka meminum susu kambing dan susu kambing mengandungi 2 kali protein.

“Menurut "Kitabul-alttaimah" menerusi hadis yang diriwayatkan oleh Iman Muslim, telah disebut secara jelas bahawa minuman yang paling disukai oleh Nabi Muhammad s.a.w ialah susu kambing dan menjadi sunnah bagi kita yang mencintai Rasullah s.a.w menjadikan amalan meminum susu kambing sebagai minuman harian kita yang sihat lagi berpahala (kerana mengikut sunnah).”

What about another vitamin lain dalam pemakanan seimbang. Makanan yang saya makan setiap hari belum menentukan vitamin yang saya dapat. Kalau masak sayur dengan suhu panas terlebih vitamin akan hilang. Kalau makan hanya sebiji buah oren dalam pantang baru berapa vitamin yang saya dapat. 

Kemudian  pencarian saya terhenti dalam blog anakkuwiraku.com . Situasi ibu ini lebih kurang sama seperti saya (melalui pembedahan melebihi sekali). Ibu ini melahirkan anak secara ceaser untuk anak pertama. Mengalami pembedahan akibat cyst semasa anak kedua masih dalam kandungan dan definitely ceaser kali ketiga untuk melahirkan anak kedua tersebut. She always story about shaklee’s vitamin and her experience during ceaseran . She wrote : siap doctor puji lagi  “luka dlm perut awak dari pembedahan awak dulu masih cantik” while she on 2nd operation.  Sejak hari itu, hampir setiap hari saya membelek blog ini. Yang menariknya vitamin yang ibu ini makan turut membantu dalam penyusuan susu ibu. Dan akhirnya saya mencuba SET BERPANTANG SHAKLEE pada bulan 9, 2011 melalui ibu ini (Vita-lea,B complex, Vitamin C dan Vitamin Zink) dan akhirnya saya sangat gembira dan  ingin berkongsi secara jujur dengan produk ini. Inilah kebaikan yang saya dapat sepanjang tempoh berpantang saya.


Ketika ini apa yang saya rasa kombinasi susu kambing dan vitamin Shaklee sangat sempurna dalam tempoh berpantang saya.


 Hari pertama selepas discharge dari hospital : i have an energy untuk uruskan anak saya

zafirah hari keempat kelahiran. masa ni mandikan zafirah. *dalam hati : besarnya kamu berbanding mama kamu ni nak

Dan ini hari ke 45 liya zafirah : sihat ! (syukur alhamdulillah ; tak de lagi koleksi gambar anak meniarap bawah lampu biru untuk kali ini ; she's free on jaundise)

Banyak lagi cerita yang mama nak kongsi pasal journey on breasfeed liya zafirah. Tunggu ya.

Saya juga adalah pengedar sah shaklee. ID no : 877261. Boleh dapatkan dari saya juga ye
Wassalam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...