Thursday, October 31, 2013

Semak kolagen anda hari ini

Apabila semakin banyak produk dipasaran yang menjual tentang kolagen, anda pasti teruja apabila promosi besar - besaran yang dibuat memaparkan wajah wanita yang sungguh cun, berkulit mulus dan gebu.

Sebelum buat keputusan hendak membeli, banyakkan membaca tentang sumber kolagen tersebut. Berhati - hati, dikuatiri kolagen tersebut bertoksik dan tidak selamat. Yang paling utama tentunya sumber kolagen tersebut...Takut diragui sumbernya. Pastikan ianya halal...kerana apa yang masuk dalam tubuh badan kita akan menjadi darah daging kita. dan salah satu punca doa tidak dimakbulkan ialah apabila kita memasukkan sesuatu yang tidak halal ke dalam tubuh badan kita.

Terdapat pelbagai sumber yang mempunyai kandungan collagen yang tinggi diantaranya iaitu :
  •  Khinzir dan lembu
  • Ayam dan arnab
  • Ikan 
  • Plasenta manusia 
Kolagen daripada ikan mempunyai 7 kali molekul yang lebih mudah diserap dan yang paling utamanya ia adalah halal. Jika anda ada membaca, banyak juga kolagen dipasaran yang menggunakan sumber ikan

Jadi nak pilih yang mana satu ye ..? pening tak ? .. tak pe saya boleh bantu anda..

Berikut adalah perbezaan kolagen "Shaklee Collagen Powder" dengan kolagen lain yang juga berasal dari ikan

Diantara ramuan - ramuan rahsia dalam Shaklee Collagen Powder ialah :
*kalau tak nak baca satu - satu boleh fokus pada tulisan besar berwarna biru sahaja ye... :-)

Kolagen dari Sisik Ikan Merah
Sisik ikan merah adalah SUMBER KOLAGEN YANG PREMIUM dengan kurangnya pencemaran dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding dengan kolagen haiwan  lain

Ekstrak biji Camellia Japonica
Biji Camellia japonica terdiri dari asid oleik, satu emolien dan PELEMBAP KULIT YANG HEBAT dan isofalvon (ANTIOKSIDAN SEMULAJADI) yang mengurangkan radikal bebas

Ekstrak Pfaffia
Pfaffia adalah ginseng Brazil apabila digabungkan dengan esktrak biji Camellia Japonica MEMBANTU FORMASI KOLAGEN dan asid hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa mengikat amaun air yang banyak. Asid hyaluronic memainkan peranan penting dalam menghidaratkan tisu tubuh untuk menjadikan kulit lembut, lembap dan licin

Elastin dari Kolagen Ikan
Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kulit ditarik. Kolagen iakn mengandungi elastin yang berfungsi dan BERGANDING BAHU DENGAN KOLAGEN UNTUK MENGEKALKAN KULIT MENJADI TEGANG, ANJAL DAN ELASTIK

Vitamin C dan Vitamin B
Vitamin C MENGGALAKKAN PENGHASILAN KOLAGEN dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit. Vitamin B pula bertindak membebaskan tenaga yang diperlukan untuk PENGHASILAN KOLAGEN DALAM SEL

Ekstrak Kerang
Glucosamine ekstrak kering adalah penting didalam sintesis cecari synovial yang MEMBEKALKAN PELINCIR KEPADA SENDI - SENDI 

Lactobacillus acidophilus
Membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat yang mampu MENINGKATKAN PENYERAPAN KOLAGEN

*semua ramuan telah digabungkan dengan formula tertentu dan terhasillah Shaklee Collagen Powder

sumber kolagen

sebenarnya part yang paling mahal dan kualiti dalam sesuatu produk ialah "di uji secara klinikal" . Kerana adakalanya kolagen itu halal tetapi tidak selamat kerana bertoksik

Shaklee Collagen Powder efektif selepas di ambil secara berterusan sehingga 8 minggu. Jika anda menonton rancangan WHI (berhati - hati jika kolagen yang anda ambil memberi kesan optimum dalam masa yang cepat, mungkin mengandungi kandungan yang diragui keselamtannya)

semak kolagen anda

 Shaklee Collagen Powder bukan hanya sekadar kolagen...manusia sehebat anda akan berfikir dengan merujuk data - data saintifik untuk menjadi cantik dengan selamat....

Wednesday, October 30, 2013

Selamat Datang Semester Baru

Sesi pendaftaran pelajar baru dan semester baru telah bermula ..

Portal e-learning saya mungkin tidak aktif lagi memandangkan program SMK akan berakhir dan bermula dengan kurikulum yang baru ..

portal elearning

Walaupun kurikulum sentiasa berubah, tapi saya masih di sini meneruskan tanggungjawab dalam bidang tugas ini . Yang istimewanya, saya adalah pengedar sah shaklee .. Boleh buat penghantaran (COD) supplement Shaklee di sekitar Bandar Penawar, Desaru, Tanjung Balau, Felda Adela, Felda Tunggal, Felda Sening, Sungai Rengit, Felda Lok Heng, sehinggalah ke Felda Air Tawar 5 . Johor Darul Takzim

Juga boleh buat penghantaran menggunakan khidmat pos di seluruh negeri di Malaysia


pengedar sah shaklee johor
always for you ..

Tuesday, October 29, 2013

Menjaga berat badan oleh Prof Dr Muhaya

Saya sedar sejak akhir - akhir ni permintaan set menurunkan berat badan shaklee melambung - lambung tinggi.. sehingga kan sesetengah vitamin out of stock di cawangan shaklee .. alhamdulillah, ramai pengguna telah membuat kajian dengan baik dan memilih supplement yang tepat untuk menjadi lebih sihat disamping menurunkan berat badan .. syukur...semoga niat kita semua menjaga berat badan adalah dengan tujuan ini


"jaga berat supaya sihat tubuh badan dengan niat ubudiyyah kepada Allah, dapat sujud sehingga keakhir hayat..."
dipetik dari kata - kata Prof Dr Muhaya dalam segmen aspirasi

Sebelum saya berkongsi tips - tips penting dari Prof Dr Muhaya bagaimana menjaga berat badan, suka saya menulis perkataan ini, tagline yang sangat singkat dan sangat mendalam maknanya

Set kurus Shaklee : "Keep Muscle You Have, Burn Fat You Don't Need, Lose Inches You Don't Want"dan "Give Nutrien Your Body Need"
Set kurus jenama lain : "Makanan mengenyangkan supaya boleh skip waktu makan..bila kurang makan nanti jadi lebih kurus"

ok, lets read tips penting menjaga berat badan dari Prof Dr Muhaya


Kenapa kita perlu jaga berat badan ? 

  • Untuk elak sakit lutut ketika diusia tua
"salah satu faktor utama orang sakit lutut ialah badan yang terlampau berat.. bayangkan meja yang penuh sarat dengan atas barang, kakinya kecil..maka akan rosaklah kaki meja..sendi yang paling banyak kita guna adalah lutut..sebab kita selalu berdiri..seluruh keberatan tu tertumpu kepada lutut..jadi kalau berat badan tak dijaga, masa muda ok..tapi bila tua akan dapat sakit arthiritis, sakit lutut dan sebagainya"

  • Sebagai kesihatan dan kecantikan 
"Berat badan ni ada orang melihat sebagai kesihatan dan ada orang melihat sebagai kecantikan..tapi sebenarnya bila kita sihat kita akan cantik..tak guna kita cantik jika kita tidak sihat.."

Bagaimana formula menjaga berat badan yang betul ?

Jumlah masuk mesti sama dengan jumlah keluar
MASUK = KELUAR
jangan masuk banyak dan keluar sikit
  • Tips satu
Bakar kalori dengan cara pergerakan, senaman dan sebagainya
  • Tips dua
KARBOHAIDRAT : "cara makan kita bagaimana? : berat badan naik kerana karbohaidrat yang tinggi.. kalau orang islam dia tak minum beer jadi (rice bally)...kalau orang bukan islam beer bally....orang islam makan nasi terlampau banyak (rice bally)..zaman dulu makan nasi banyak, tapi buat aktiviti banyak..zaman sekarang, makan nasi banyak tapi buat aktiviti sedikit..jumlah masuk tidak sama dengan keluar"
  • Tips tiga
GULA : "racun utama dunia adalah GULA..kita hanya perlu gula sebanyak 25g sahaja setiap hari..bila kita tak makan gula kita boleh hilang 1/2 hingga 1 pound seminggu berat badan..gula ni kalori tinggi nutrisi 0...gula boleh menyebabkan ketagihan..gula juga boleh menyebabkan penyakit mental..gula akan merosakkan gigi...bila gula yang banyak dalam badan (hati tak boleh handle gula dan ditukar kepada lemak dan tersumbat kepada jantung, saluran darah, kalau perempuan pergi kepunggung, sebab itu ia jadi mangkin besar..kalau lelaki akan pergi ke perut..jadi buncit)..

Gula tersembunyi terutama dalam minuman 3 in 1 (bahaya)..bila kita minum 3 in 1 kita tak tahu berapa banyak gula yang diletak oleh manifacture..kita tak ada pilihan...terus kita minum semua..tapi bila kita minum kopi biasa, kita akan pilih sama ada nak letak 1/2 sudu gula atau 1/4 sudu....


"dan pilihan kita menentukan tahap kesihatan kita.."...audit diri kita, tengok tahap gula, kegemukan kita dan kesihatan kita.. tengok pilihan yang kita dah buat 15 tahun yang lalu....ubah pilihan..nak makan gula banyak dan cucuk insulin masa tua atau nak kurangkan makan gula dan sihat akan datang?"

*Takutnya, dengan gula macam letak racun dalam badan sendiri..
  • Tips tiga
STRESS : "bila stress kita akan keluarkan hormon streoid dan hormon *colecechkoadmin (betulkan jika saya silap taip)..hormon - hormon ni mengurangkan keupayaan untuk handle lemak..jadi kita akan lebih depositkan lemak berbanding pembakaran lemak
  • Tips empat
KURANG MINUM AIR : "minum air sentiasa...minuman terbaik, adalah air putih"...beli filter yang baik..siapa yang tidak berniat untuk beli filter yang baik, yang menentukan 70% komponen sel dari molekul yang baik, alangkah ruginyaaa

Prof kata : "sunnah nabi tak de sebut minum kopi pun..kenapa kita nak ikut cara barat..ikut sunnah nabi"
*minum air masak banyak - banyak
  • Tips lima
TABIAT PERBUATAN DAN TABIAT MAKAN & MINUM : siapa nak gemuk senang je (jangan breakfast, tak cukup tidur, tak cukup minum air dan makan jarang - jarang)...kalau yang nak kurus, mantapkan sarapan pagi ; banyakkan protein (telur,soya bean, quaker oat,madu dan yang sihat - sihat)..dan makan banyak kali..3 jam sekali..sikit - sikit..sebab dia akan bakar cepat...minum banyak air..minum air sebelum makan...jangan minum air lepas makan sebab kita dah ganggu enzim penghadaman kita.. cukup tidur (sebelum midnight dah tidur)

Tabiat perbuatan yang tidak elok : singgah kerestoran 24 jam, makan dan balik tidur (*eh betullah..kedai mamak 25jam pun ada dah sekarang ni memupuk tabiat makan lewat malam)

Tabiat orang gemuk : ambil nasi dulu banyak - banyak baru ambil lauk (orang kurus ambil lauk kemudian baru letak nasi, nasi sikit sahaja)
  • Tips enam
MAKAN BUAH DAHULU SEBELUM MAKAN : dalam buah ada gula buah namanya fructus..ia memberi tenaga.....bila makan buah selepas makan dia akan jadi asid
  • Tips tujuh
TINGKATKAN AMALAN ROHANI : ada 3 jenis makanan, iaitu makanan fizikal, makanan emosi dan makanan rohani..makanan fizikal adalah makanan yang kita makan, makanan emosi macam kasih sayang, penghargaan, makanan rohani adalah kebergantungan pada Allah SWT.. *nak kurus pun kena semak amalan kita pada Allah tau..

Orang yang selalu stress, frust menunggeng dia akan makan banyak..kalau makanan emosi kita kurang, kita akan makan makanan fizikal banyak..orang yang dekat dengan Allah, dia tak perlu makanan emosi..hatinya tenang, tak perlu penghargaan manusia, jadi dia akan kurang makan makanan fizikal ...

Check diri kita ..... muhasabah diri kita ..


Ada banyak lagi persoalan - persoalan bagus dari masyarakat luar yang dijawab oleh Prof ..kalau anda nak dengar boleh klik play ye ..

*video akan diupload kemudian

.. pilihan kita menentukan tahap kesihatan kita ...

Jadi perlu ke kita makan supplement shaklee untuk kurus ?

tak Perlu .. perlu .. tak perlu .. perlu ..
hubungi saya sekiranya mahukan jawapannya

kuruskan badan 
pilihan anda menentukan tahap kesihatan anda ...

Sunday, October 27, 2013

Selamat Datang 30

Entry yang cukup lambat untuk di publish

sebelum bermula dengan entry yang lebih panjang ; nak ucap terima kasih kepada insan - insan yang mengucapkan selamat hari lahir dan doa - doa yang diiringi. Semoga kalian semua mendapat kebaikan atas apa yang kalian doakan kepada saya. May Allah bless us ..ameen..

Syukur, dengan segala nikmat yang Allah beri .. Syukur saya masih boleh bernafas dan hidup dengan sihat .. Syukur Allah masih beri peluang untuk saya memperbaiki diri dengan lebih baik .. syukur ya Allah..syukur alhamdulillah ..

i'm 30 years old now ... wah ... tua sudah rupanya saya

Jika anda tanya saya, apa yang saya impikan pada usia 30 tahun .. ? Tiada hadiah yang paling istimewa selain nikmat iman dan islam .. saya mahu berubah menjadi lebih baik semuanya hanya kerana Allah

Dan yang paling seronok ; saya sekarang sudah merangka 'pelan strategik 5 tahun' sendiri.. selama ni, bekerja sebagai profesional penjawat awam, selalu saya rangka pelan strategik jabatan, amalan belanja mengurus jabatan, CCRC (target apa yang ingin jabatan capai dalam sela masa 5 tahun) dan lain - lain untuk jabatan dan kementerian

i'm not complaining ... suka dengan bidang tugas sekarang..tapi saya rasa rugi tak buat pelan strategik 5 tahun untuk diri sendiri .. saya tak mahu berada ditakuk yang sama pada 5 tahun lagi .. dan semuanya bermula dari hari ini ..semoga Allah merahmati perancangan ini

Pada 5 tahun lagi, saya mahu menjadi seperti pioneer master - master Shaklee ... Jutawan Muslimah ... retire young .. Apa yang mereka buat sekarang, cuma memberi motivasi dan yang paling best berdakwah kepada anak - anak bawah ... long time ago, mereka pun bekerja sebagai profesional (yang mana income sedia ada mereka sudah lebih mewah kalau tak buat side income dengan shaklee) .. tapi perjuangan dalam shaklee is very different .. bukan timbunan bonus bulanan yang diterima sebagai perkara utama, tapi yang paling penting mengajak orang islam menjadi muslim dan muslimah yang lebih dekat dengan Allah ..

 tak pernah jumpa bisness yang ajak saya baiki solat wajib dengan sempurna..tambahkan amalan solat tahajud, solat duha, berzikir setiap hari sebelum skill bisness diterap

seronok bukan, selama hayat kita, kita dapat bersedekah dengan lebih banyak jika kita jutawan .. sedekah adalah tabungan hari akhirat .. semakin banyak bersedekah semakin tinggi tabung kita di akhirat nanti .. pernah saya membaca, orang yang dibukakan hatinya untuk bersedekah adalah daripada hasil dapatan yang baik - baik .. jika duit yang kita peroleh itu berkat (kita akan jadi orang yang suka memberi dan bersedekah) .. 
Berkat itu nikmat ..

Bait - bait kata - kata sifu saya, berkat itu nikmat .. banyak yang perlu saya ubah dan baiki diri sendiri ..semoga allah merahmati perjuangan ini .... kejayaan dipuncak itu memang mengambil masa yang lama .. tapi barakahnya ma sha Allah .. barakah itu mungkin tidak nampak dalam jangka masa singkat tapi in long term effect..teringat saya satu cerita yang disampaikan oleh Prof Dr Muhaya

"saya teringat ada pak cik yang bekerja sebagai pengawal keselamatan di tempat saya belajar dulu .. pak cik ni sangat rajin semasa bekerja .. ma sha Allah, baru - baru ni saya dengar, anaknya menjadi seorang Doktor .. "

Hebatnya aturan Allah, keberkatan yang diperoleh dalam pekerjaan yang diperoleh oleh pak cik yang hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan... cerita ini sangat memberi inspirasi .. betullah, hidup ini bukan kita sendiri saja yang mahu jadi kaya sorang - sorang .. tapi kita mahu orang disekeliling kita berjaya ..baru datang kebahagiaan dalam hidup kita ... semoga allah pilih kita mendapat keberkatan dalam pekerjaan .. ameen ..

Pada usia 30 ni, sebenarnya saya nak share something .. semuanya tentang perut .. perut ? .. sebelum tu nak say alhamdulillah .. thank you Allah atas nikmat kesihatan ini ..

Sesiapa yang pernah mengikut perjalanan blog ini, saya pernah cerita yang saya berpengalaman melahirkan secara ceaseran dua kali .. dua kali ye .. masa first time perut ku di belah , perasaan sedih dan hiba tu memang ada ..tapi lama kelamaan saya menyedari aturan Allah itulah yang terbaik untuk diri saya .. lepas ceaseran, perut saya memang berbeza .. saya memang tak bagi anak - anak saya duduk atas perut saya .. sedih juga lah sebab perut saya ni dah tak macam sebelum ni (tak sekuat macam sebelum ni) .. nak guna otot perut pun takut ..

tapi baru - baru ni saya dengan tak sengaja guna otot perut..which is i tak pernah buat sebelum ni..macamana guna otot perut tu? (saya menggeliat dengan menggunakan otot perut).. dan saya rasa very amazing .. eh ! dah boleh la .. rasa macam sebelum perut sebelum dibelah .. nak bagi anak duduk atas perut pun dah berani .. mungkin it's fully recover ..berkat ambil supplement secara konsisten dan dengan izin Allah juga...alhamdulillah, betullah .. nikmat kesihatan itu adalah nikmat yang tiada taranya ..

selamat datang usia 30 tahun .. semoga Allah pilih daku jadi salah seorang insan yang bertaqwa ..

liya zafirah dan arsyad aiman

mahu jadi ibu yang always sihat sehingga akhir hayat agar dapat beribadah kepada Allah dengan lebih baik dan melihat kamu membesar dan berjaya .. dan mahu jadi Jutawan Muslimah Dermawan in 5 years ..Jutawan Muslimah ye yang mengabdikan diri kepada Allah SWT .. ameen

Sunday, October 20, 2013

Mencungkil potensi diri

konsep idea asal penulisan untuk entry kali ini adalah berdasarkan pembacaan di majalah iK (irfan khairi @ inspirasi kejayaan) dan ditambah pula idea dari hasil lawatan ke Karnival dan Ekspo Kemahiran Kebangsaan 2013 (KEKK 2013).

Kehadiran saya ke KEKK adalah sebagai pegawai pengiring kepada pelajar - pelajar saya. Bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar mengeksplorasi bidang kemahiran baru yang dipertontonkan dan dipertandingkan pada karnival ini.

*ayat dah macam kertas kerja : skema .. he he .. jangan marah ye (saya sedang cari feel dengan entry penulisan kali ini)

Seronok tengok kemahiran anak - anak tempatan dan yang paling mengujakan saya ialah kereta inovasi ini.


kereta luar biasa 

Kereta asal gambar ini adalah kereta proton exora dan telah melalui proses kreativiti menjadi kereta yang sangat luar biasa. Pada mulanya saya ingat kereta ni just untuk dipamerkan dan tidak boleh bergerak. Tapi bila saya tengok salah satu kereta lain yang dipandu saya terus rasa amazing ; rupanya kereta - kereta yang dipamerkan ni semua boleh bergerak juga. 

*Wah ..sampai kehari ni bila tengok gambar ni rasa macam wahhhh (sukar untuk digambarkan) .. cuma mungkin sedikit pelik sebab cuma ada dua pintu berbanding dengan badannya yang sangat besar.

Banyak lagi ciptaan anak tempatan seperti kereta savvy berpintu keatas dan kereta yang tidak dikenalpasti berubah menjadi kasut pallas jazz bergerak. Jom layan gambar - gambar dulu ..

kereta luar biasa

kereta luar biasa

atau ciptaan kreativiti kereta kereta ini, kereta kuning .. kereta spiderman dan kereta satria neo berubah menjadi kereta yang sangat eksklusif (kalau tengok life, kereta satria neo ni memang nampak high class)

kereta pelik

spiderman

satria neo

motor pun ada juga, tapi biasalah kalau encik suami yang tengok mesti dia suka

motor luar biasa

Ok, berbalik kepada main point dalam entry kali ni sebenarnya nak bercerita tentang mencungkil potensi diri.

Memetik kata - kata iK

"Setiap manusia mempunyai potensi diri. Dan potensi diri manusia boleh dicungkil daripada diri sendiri pada bila - bila masa asal sahaja mengikut teknik dan strategi yang betul

Kita perlu memikirkan dan membayangkan apa akan terjadi pada diri kita dalam tempoh satu tahun, 3 tahun, 5 tahun atau 10 tahun akan datang sekiranya kita tidak mahu mengubah sikap dan tindakan kita pada hari ini "

Ya, rugi tak ambil peluang hari ini untuk mendapat hasilnya pada 3, 5 atau 10 tahun akan datang .. mana - mana perniagaan nak dapat keuntungan bukan datang sehari dua ..semakin lama kita menceburi perniagaan tersebut, semakin kita expert dengan selok belok dunia perniagaan

*Tak pernah berfikir saya boleh berniaga, walau hakikatnya saya tak pandai pun berniaga. Tak pandai bercakap. Tak pandai buat promosi. Tapi bila banyak sangat magic muncul dalam hidup saya. Contohnya, tetiba ada hamba Allah sms saya untuk beli shaklee dari saya, sedangkan saya tak pernah kenal dan buat promosi padanya. Tapi sesi jual beli berjalan dengan lancar. Kerana peristiwa inilah saya menyedari yang sebenarnya semua orang Allah kurniakan potensi yang sungguh hebat. Ikut saja al-quran dan sunnah ; semua manusia boleh berjaya

Terima kasih cikgu shaklee saya yang banyak mengajar magic magic itu pada diri saya.

Teringin nak tahu magic magic tu, jom bersama - sama kumpulan saya. Saya yakin anda semua boleh, malah lebih hebat dari saya

pengedar sah shaklee desaru johor

*Dari biasa - biasa berubah menjadi luar biasa 

Ubah cara berfikir untuk 3, 5 atau 10 tahun akan datang "

Saturday, October 19, 2013

Salam aidiladha 2013

Berkorban Apa Saja ; lagu nyanyian kumpulan Rabbani

Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia

Kepentingan sendiri
Tiada diingini
Bahagia sejati
Saja yang diharapi

Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia
hmm... hmm... hmm...

Untuk menjadi bukti
Kasih yang sejati
Itulah tandanya
Jika mahu diuji

Berkorban apa saja
Harta atau pun nyawa
Itulah kasih mesra
Sejati dan mulia


*allahu akbar ..allahu akbar .. allahu akbar ... allahu akbar...

korban ayat yang sinonim dengan hari raya aidiladha, dan terlintas difikiran bait - bait lagu yang dinyanyikan oleh allahyarham vokalis kumpulan rabbani .. sambil menghayatinya ..

Salam aidiladha .. mohon ampun dan maaf atas segala kesalahan dan kekhilafan diri ini .. saya manusia biasa yang tidak lepas dari melakukan kesilapan ..

salam aidiladha
salam aidiladha everyone

7 Magnet Murah Rezeki

Alhamdulillah, saya suka weekend.. sebab saya punya banyak masa untuk berkarya di blog ..

*oh seronoknya kalau setiap hari adalah hari cuti ... 


seperti biasa, saya ada pilih artikel - artikel yang menarik untuk berkongsi dengan anda semua. Ya, hidup ini sungguh sempurna jika kita selalu memberi. Dan ini juga perkara yang ingin saya buat sebelum menutup mata bertemu dengan Ilahi. Saya mahu berkongsi ilmu yang bermanfaat dengan kamu semua.

Sesungguhnya apabila matinya seorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak - anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanafaat yang disampaikannya kepada orang lain.

artikel yang ingin dikongsi pada entry kali ini adalah hasil bacaan dari majalah ik (irfan khairi @ inspirasi kejayaan)

7 MAGNET MURAH REZEKI

  • Memohon keampunan dari Allah SWT dan bertaubat dari dosa
Memohon keampunan dari Allah SWT adalah sangat penting untuk mencari redha-Nya dalam usaha menggali rezeki. Ia umpama menjadi benih bagi pohon rezeki yang telah kita tanam dan usahakan. Sekiranya kita sentiasa memohon keampunan Allah SWT, maka suburlah benih rezeki yang akan tumbuh.

*Pohonlah keampunan dari Allah SWT atas segala dosa dan kesilapan kita. Allah SWT pasti akan mengampunkan dosa hamba - hambaNya yang bersungguh - sungguh


  • Mohon keampunan sesama manusia
Allah SWT maha pengampun dan sedia memaafkan dosa - dosa hambaNya, namun dosa kita sesama manusia hanya manusia itu sendiri yang dapat mengampunkannya. Contoh dosa sesama manusia, mengumpat, mengutuk, hasad dengki, mencuri, merompak dan sebagainya

Dosa mengumpat boleh membinasakan amal kebaikan ibarat api membakar kayu kering.

*huraian ini menunjukkan bahawa ia merupakan kunci kedua yang paling utama untuk menyuburkan lagi pohon rezeki yang telah kita tanam pada kunci 1

  • Mohon keampunan dan doa ibu bapa
Syurga itu dibawah tapak kaki ibu !

  Jika ditimpa masalah, muhasabah diri, mungkin ada sedikit hati ibu dan bapa pernah terguris. Mohonlah keampunan dari kedua - dua ibu bapa.

*In sha Allah, rezeki akan dikurniakan bak bunga wangi yang mekar menguntum

  • Solat sunat Dhuha
Mengikut kajian, solat sunat dhuha yang dilakuakn pada awal pagi hari mempunyai rahsia dan khasiat tersendiri. Gelombang warna pada waktu dhuha adalah mod warna kuning, iaitu berkait rapat dengan rezeki dan kebolehan komunikasi seseorang.

*Individu yang sentiasa mengamalkan solat sunat Dhuha akan lebih cenderung dan berkebolehan berkomunikasi dengan hebat dan mampu menjadi magnet rezeki. Rezeki akan lebih mudah mendekati mereka (dengan izin Allah)
  • Menjaga Amal Makruf, solat 5 waktu dan banyakkan berzikir
Zikir mampu mendekatkan lagi kita kepada Allah. Allah ST amat menyayangi hambaNya yang sentiasa mengingatiNya. Allah SWT menjanjikan bantuan dan pertolongan buat para hambaNya yang sentiasa menunaikan solat, bersabar dengan segala ujianNya dan yang sentiasa mengingatiNya walaupun dalam keadaan susah mahu pun senang

  • Banyakkan bersedekah
semakin banyak kita bersedekah, semakin Allah tambahkan rezeki kita. Sedekah dan zakat mempunyai rahsia tersendiri diman ia dapat menyuburkan dan membersihkan rezeki yang kita terima.

*Bersedekah umpama menabung untuk saham akhirat. Pahala yang terhasil dari amalan sedekah semakin hari semakin subur dan berpanjangan tanpa henti.Bersedekahlah dengan tulus ikhlas tanpa mengungkit - ungkit
  • Berdoa bersungguh - sungguh diwaktu mustajab berdoa
Doa adalah senjata orang mukmin

*Berdoalah kepada Allah agar memurahkan rezeki dan membukakan pintu rezeki kita seluas - luasnya. Gunakanlah sebaik - baik senjata orang mukmin ini. Mudah - mudahan Allah SWT memakbulkan setiap doa kita. In sha Allah ..

7 magnet murah rezeki
Desaru, johor

Wednesday, October 16, 2013

Sudah besar tapi masih menyusu?

seperti biasa .. entry susu ibu ..tapi kali ni nak berkongsi tips bagaimana nak memutuskan susu ibu apabila anak sudah 2 tahun .. sebenarnya bahan ni, adalah artikel yang saya cari.. sebab saya sedang melalui pengalaman ini dan merasa alahaiii sukarnya memutuskan susu ibu pada anak yang dah lebih 2 tahun ye ....

sampai ofismate saya kata. :.

"tengok gaya anak awak ni rasanya 3 tahun nanti pun tak boleh pisah lagi ni.. susu banyak lagi ke?"

alhamdulillah....ini semua rezeki Allah.."sampaikan saya rasa nak minta izin suami untuk susukan baby orang lain" .. penangan bantuan supplement shaklee

Apa - apapun ini adalah artikel yang ingin dikongsikan

"sudah besar tapi masih menyusu dari majalah Pa&Ma, sept 2013"

10 tips berkesan menghentikan simanja dari melekap :

  1. Jangan menawarkan payu dara kepada simanja dalam apa jua situasi ; anda perlu mempunyai mental yang kuat dan tegas dalam hal ini dan kenakan syarat jika perlu 
  2. Cuba peluk dan cium setiap kali dia meminta untuk melekap dengan anda. Mungkin dia hanya perlukan belaian anda
  3. Gunakan kaedah psikologi untuk menyakinkannya untuk berhenti melekap dengan anda. Misalnya katakan ayat seperti ini, "Mia sudah besarkan? Mia sudah pergi sekolah dan sangat bijak. Orang dah besar tak perlu menyusus ibu lagi. Cuba Mia lihat kakak dan abang pun sudah tidak menyusu ibu lagi kan?
  4. Cuba gantikan waktu kebiasaan melekap dengan aktiviti lain. Misalnya membacakannya cerita atau kisah nabi sehingga dia terlena sendiri
  5. Katakan kepadanya bahawa kanak - kanak seusianya sudah meminum susu segar menggantikan susu ibu
  6. Pelbagaikan jenis makanannya supaya dia rasa sudah tidak bergantung pada susu ibu
  7. Berikan ganjaran atau pujian kepada si manka setiap kali dia berjaya untuk tidak melekap dengan anda
  8. Minta bantuan suami atau orang lain untuk menerangkan kepada simanja bahawa tabiat melekap dengan ibu adalah perbuatan bayi kecil sahajka dan amat memalukan jika diteruskan apabila sudah besar
  9. Berdoalah agar hajat anda menghentikan tabiatnya itu dapat dicapai dengan baik tanpa mengakibatkan tekanan perasaan kepada simanja
  10. Belikan dia sesuatu yang baru yang boleh membantunya melupakan waktu melekap seperti katil dan tilam saiz kanak - kanak.Katakan padanya sudah tiba masanya dia tidur berasingan dengan anda dan sudah tidak boleh melekap lagi.
dan video ini berkenaan bagaimana memutuskan susu ibu... ada beza tau bercerai susu dan putus susu

video

*sedang belajar sikit - sikit untuk memutuskan susu ibu..dan saya tahu ia mengambil masa...lebih - lebih lagi kilang susu saya masih diberi rezeki oleh Allah mempunyai susu ; seronoklah anak saya ...

Tapi sebenarnya sebab nombor satu ialah 'sebab kita ibu kan'? perasaan tak sampai hati tu masih menebal ...tak pe, berusaha perlahan - lahan; sampai emosi ibu dan emosi anak ready baru berhenti sepenuhnya

Nak tahu tak bagaimana ofismate saya berjaya mengumpulkan 240 oz susu ibu tak sampai sebulan ?

Saturday, October 12, 2013

Awet muda tanpa suntikan

Bulan 10 adalah bulan cantik - cantik..Ya, bulan ni shaklee buat promotion Collagen Powder Shaklee, beli 6 percuma 1..berdasarkan pembacaan saya, untuk mendapatkan kesan yang optimum, kena consume 8 minggu Collagen Powder Shaklee ni..tapi sesetengah consumer baru cuba beberapa minggu dah nampak sedikit kesan..Salah seorangnya ialah Farha Damia .. Kesan keseluruhan selalunya berlaku pada minggu ke 8 penggunaan



Bagi memenuhi entry kali ini, saya suka share dengan anda semua satu artikel yang saya petik dari iSihat, Sept 2013


AWET MUDA TANPA SUNTIKAN

Zaman sekarang ni semua orang suka dengan sesuatu yang cepat dan segera..ayat yang sinonim dengan segera ialah "Instant" atau "3 in 1" . Kita sebenarnya cukup taksub dengan apa saja yang membabitkan isu segera sehinggakan untuk sihat dan kelihatan muda pun ramai yang memilih cara 'instant'.

Contohnya untuk kelihatan cantik dan awet muda, ada yang sanggup berhabis puluhan ribu mendapatkan suntikan vitamin C, rawatan botoks, sel stem dan surgeri

**"uh..kalau tengok rancangan nona setiap hari ahad, ramai juga yang pilih pembedahan, laser etc...haishh takutnya tengok...seram..seriau rasa" 

Tahukah anda, kita sebenarnya dapat mengembalikan keemajaan dan menghilangkan tanda - tanda penuaan dengan mendapat khasiat tambahan yang sesuai. 

Proses penuaan paling ketara dapat dilihat pada lapisan epidermis (lapisan bawah kulit). Khasiat yang cukup dan seimbang mampu menjadikan kulit lebih anjal dan awet muda. 

"Kolagen merupakan salah satu daripada empat jenis tisu asas dalam tubuh manusia"

Sebab itulah ramai yang mula sedar tentang keperluan kolagen dan terdapat banyak produk yang mula menggunakan kolagen sebagai bahan utama produk mereka.

*eh, betullah .. sejak akhir akhir ni kerana kolagen sampai ada company jual kopi 3 in 1 yang mengandungi kolagen

Kira - kira 30 peratus daripada jisim tubuh terdiri daripada kolagen. Dari situ ia membentuk pelbagai tisu penyambung seperti kulit, otot, rambut, tendon, ligamen, darah, tulang dan tulang rawan yang membentuk kerangka tubuh.

Penghasilan kolagen akan mula berkurangan bila usia semakin meningkat. Paras kolagen mula menurun bila usia mencecah 20 tahun.
  dan

*
*
*
*
*
 
Kulit merupakan bahagian paling awal pada tubuh yang dapat mengesan kekurangan kolagen dalam tubuh. 

Tandanya kulit kita akan menjadi kering, kasar, hilang keanjalan dan kedut. Selain kulit, kekurangan kolagen juga membawa kesan negatif pada

rambut dan kuku 

Rambut akan mula gugu dan menjadi nipis, disamping hilang keanjalan dan keseriannya. Kuku pula menjadi lebih rapuh dan kadar pertumbuhannya menjadi perlahan.

Bagaimana nak kekalkan kulit muda dan berseri ? 

Dalam artikel ini, iSihat menyarankan agar cuba ambil kolagen tambahan diikuti dengan vitamin C dan polifenol untuk meningkatkan semula paras kolagen

 Kelebihan kolagen tambahan
Walaupun penuaan tidak dapat disekat, namun hasil kajian menunjukkan ekstrak daripada tumbuhan semulajadi seperti Polygonum cuspidatum, anggur Muscadine, European elderberry dan lobak ungu boleh membantu proses penuaan berlaku secara sihat.

Vitamin C pula merupakan elemen penting yang menggalakkan penghasilan kolagen dan tisu penyambung yang lain.

Gabungan polifenol dan Vitamin C yang kaya khasiat antioksidaan juga terbukti secara klinikal sangat baik dalam menentang radikal bebas yang menyumbang kepada masalah penuaan kulit serta penyakit kesan penuaan seperti darah tinggi, jantung, kanser dan diabetes.

Shaklee berpengalaman lebih lima dekad dalam bidang peneylidikan dan pengeluaran produk kesihatan. 
*Vivix yang kaya dengan kolagen dan Vitamin C semulajadi antara produk paling ideal menjaga kesihatan kulit, melewatkan penuaan dan menentang penyakit akibat kesan penuaan. Vivix membuatkan anda merasa 25 tahun lebih muda dari usia sebenar..

Jadi nak pilih Vivix, Collagen Powder Shaklee atau Vitamin C ? pening tak ? ... he he he..tak pe, saya boleh bantu anda..boleh pm saya di 0137669176 sekiranya anda memerlukan pandangan nak beli yang mana satu k..  
 awet muda tanpa suntikan

Kolagen Bukan Sekadar Untuk Cantik

oops..banyak rupanya ilmu Allah yang saya masih tidak tahu..selama ni saya selalu fikir kolagen adalah untuk kulit sahaja..tapi rupanya banyak kesan langsung kolagen selain daripada untuk kulit..

"Kolagen juga beri kesan baik pada rambut, kuku malah payudara"

Penting ke menjadi cantik ?

pertama sekali saya nak tulis petika kata - kata Prof Dr Muhaya, "wanita yang sudah berkahwin..mesti niat, kita jaga badan..cantik - cantik adalah dengan niat ubudiyyah kepada Allah, cantik untuk suami ..." Ya, cantik itu perlu sebab manusia lumrahnya suka melihat perkara - perkara yang cantik

7 kesan langsung kolagen pada fizikal yang saya ambil dari majalah WANITA, Sept 2013 :
  1. ANTIPENUAAN : mengurangkan liang liang pori, kedutan dan garis - garis halus
  2. MENGHIDRATKAN : Melembapkan kulit
  3. KEMBALIKAN KEANJALAN KULIT : kulit lebih tegang dan lembut
  4. MELICINKAN : Tingkatkan kelicinan kulit
  5. MENYUBURKAN : Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat
  6. MENCERAHKAN : mengurangkan  pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata
  7. MENEGANG : Membantu menegang dan menganjalkan payu dara
kolagen bukan sekadar untuk cantik
Pilih kolagen  yang selamat dan tidak bertoksik, hanya Collagen Powder Shaklee sahaja yang memenuhi 100% kriteria kolagen yang ditetapkan..Jom kita cantik - cantik untuk suami masing - masing..

Grab before late : October Promotion
collagen powder shaklee

Pm me for best price : 0137669176

Friday, October 11, 2013

Wahai wanita

Usah Persiakan satu pertiga Malam

artikel yang sangat menarik oleh Shahrul Zaman Lukman yang saya petik dari Majalah ANIS Bil 193, September 2013

Jam didinding menunjukkan angka lima... Langit masih lagi menggelap... Suasana berkeadaan tenang sunyi... Hanya kedengaran bunyian cengkerik... Mata yang berpisat - pisat dibuka perlahan - lahan... Selimut yang menutupi tubuh dikesampingkan.... Meninggalkan pembaringan menuju ke kama mandi. Pili dibuka, lalu mengalirlah air perlahan - lahan turun kelantai.....

sejuk..... ya memang sejuk ...

Tangan mula membasah... Disusuli muka dan anggota wuduk yang lain... Badan terasa segar. Hilang rasa mengantuk yang menemani dua pertiga malam tadi.....

sejadah yang berlipat dihamparkan....telekung yang tergantung dipakai......

lalu 

*
*
*
*
*
*
*
Lalu tangan diangkat bertakbir.. Allahu Akbar. Menunaikan solat malam mencari satu pengharapan dan pengampunan daripada Allah Azza Wajalla...

Bangunlah Berdoa

Solat malam pada satu pertiga malam, sesuatu yang perlu dilazimi. banyak kelebihan dan keberkatan saat ini. Waktu yang mustajab doa. 

"Tidak banyak manusia yang mampu melakukannya lantaran tiada kesedaran dan beranggapan tidak prioriti dalam kehidupan..."

Solat satu pertiga malam yang tersisa adalah sunnah Rasullullah. Waktu yang tidak ditinggalkan oleh Rasulullah SAW untuk beribadah. Waktu ini adalah waktu berhadapan dengan Tuhan yang menciptakan abdi. Langsung berbicara dengan Allah tanpa manusia lain menyedarinya. 

Mereka masih enak dibuai tidur di hamparan empuk

Wahai wanita, gagahi diri untuk bingkas dari tidurmu. Mengadu, merintih, memohon dan berdoa kepada Allah pada saat satu pertiga malammu. Setiap doa, kata - kata dan ungkapan yang diluncukan daripada mulutmu pasti didengari. Selagi permintaanmu adalah benar, pasti diperkenankan Rabbul Jalil.

Kamu berasa susah dengan keluargamu, bangkit mengadu kepada Tuhanmu. Kamu berasa beban dengan tanggungjawab menjadi ibu kepada anak - anak, bangkit memohon petunjuk daripada tuhanmu. Kamu berasa disisihkan oleh teman - temanmu, bangkit berdoa kepada Tuhanmu. Dan sekiranya kamu berasa sering melakukan dosa dan noda, maka bangkit merintih, merayu dan memohon keampunan kepada Tuhanmu yang Maha Pengampun.Biarkan lelehan air matamu membasahi pipimu. Rembesan yang menjadi saksi pada hari akhirat. Biarkan sujudmu lama mencari hakikat diri. Supaya dirimu tahu bahawa dirimu hamba kepada Tuhan yang satu.

Janji Allah

Allah menjanjikan sesuatu yang gembira buat kita. Fiman Allah SWT :"Dan apabila hamba - hambaKu bertanya padamu tentang Aku maka (jawablah) : sesungguhnya Aku amat hampir ; Aku perkenankan pemohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu dan hendaklah mereka beiman kepadaKu supaya mereka menjadi baik dan betul." (al-baqarah 2:186)

sepotong hadis nabi untuk direnungi :

"Allah SWT turun ke langit dunia pada setiap malam ketika berbaki sepertiga malam yang terakhir lalu berfirman : Sesiapa yang berdoa kepadaKu , nescaya aku akan memakbulkan untuknya, sesiapa yang meminta kepadaKu nescaya Aku akan memberikannya dan sesiapa yang memohon taubat kepadaKu nescaya Aku akan ampunkan dosanya." (riwayat abu dawud dan at tarmizi)

Hiasi satu pertiga malammu untuk Allah. Tanda kasih dan cinta kepada Nya. Setiap perkataan yang diadukan pasti didengari. Dan yakinlah, Allah pasti perkenankan..

solat satu pertiga malam
Ya, Allah ... pilihlah daku ya Allah.. pilihlah daku jadi orang yang bangun sepertiga malam setiap hari untuk sujud kepadaMu

Bagaimana memilih kolagen yang terbaik

Wajah gebu, anjal, awet muda adalah dambaan setiap wanita. Justeru, ramai wanita hari ini sangat prihatin tentang penjagaan kulit wajah. Maka itu juga, ramai yang sanggup menjalani prosedur menjadi cantik seperti suntikan vitamin C, botoks dan rawatan lain yang berkemungkinan mendatangkan kesan sampingan terhadap kesihatan.

Jika tidak mahu memperjudikan kesihatan melalui cara tersebut, pilihlah kolagen. Pemilihan kolagen yang terbaik dan selamat adalah penting memandangkan tubuh juga terdiri daripada 75% kolagen. Bagi memilih kolagen terbaik di pasaran, anda seharusnya memastikan pilihan anda itu mengikuti 8 ciri berikut :

SATU
Kolagen yang diambil daripada jenis kolagen yang makan atau minum, bukannya disuntik

DUA
saiz molekul kolagennya bersaiz kecil (1,000 dalton) untuk penyerapan pantas

TIGA
mempunyai emolient unggul dan mampu mengunci kelembapan yang berpanjangan

EMPAT
mempunyai antioksidan yang tinggi

LIMA
punya elemen vitamin B-complex untuk membantu sintesis dan membina kolagen semula jadi tubuh

ENAM
mengandungi glucosamine demi menjaga kesihatan sendi

TUJUH
mampu merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang

LAPAN
dan yang paling penting kolagen tersebut adalah selamat dan tidak bertoksik

sumber entry hari ini adalah dari Majalah Inspirasi Terkini Wanita, Sept 2013

  Colagen Powder Shaklee adalah Kolagen Terbaik
kebaikan kolagen
 sumber : Majalah Inspirasi Terkini Wanita, Sept 2013

Melihat kepada senarai ciri kolagen yang digariskan tadi. Colagen Powder Shaklee adalah satu - satunya produk 100 peratus memenuhi kriteria yang ditetapkan. Maka tidak mustahil ramai testimoni mengaku dan bersetuju produk keluaran Amerika Syarikat yang baru dipasarkan oleh Shaklee Malaysian hampir setahun lalu ini, berkesan terhadap kulit dan kesihatan.

Colagen Powder Shaklee didatangkan dalam bentuk mudah larut yang dipek dalam bentuk uncang. Pengguna hanya perlu bancuh Colagen Powder Shaklee bersama air. Ia kemudian boleh terus diminum pada bila - bila masa dan dimana juga tanpa perlu dimasak seperti kebanyakan produk kolagen lain dipasaran.

Mengandungi 4000mg proprietari kolagen RSS (Red Snapper Scale), kolagen daripada ekstrak sisik ikan merah sebagai bahan utama kerana kemampunan spesies hebat ini bertahan hidup dibawah tekanan tinggi dan bertelur bebas di kedalaman laut sedalam 5000 meter disamping molekul kolagennya yang ringan (1000 dalton) yang mudah diserap dermis

Turut diformulasi daripada gabungan 7 ekstrak bahan hebat seperti biji Camellia Japonica, biji Pfaffia, kulit kerangan laut, vitamin C, B2,B6 dan Acidophilus, produk ini juga ditambah Asid Hyaluronik untuk mengekalkan kelembapan kulit dan Elastin yang berperanan menjadikan kulit anjal

Hebat Memulihkan Kulit

melalui kajian klinikal, pengambilan produk Colagen Powder Shaklee selama 8 minggu secara teratur mampu memberi tindakbalas seperti berikut :
  • meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
  • mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
  • peningkatan dalam penampilan keseluruhan sehingga 71%
  • meningkatkan kelembutan dan kelicinan sehingga 69%
  • meningkatkan pemakaian kekal mekap sehingga 60%
  • meningkatkan keanjalan, ketegangan dan elastisiti sehingga 55%
  • meningkatkan ketebalan rambut sehingga 54%
  • meningkatkan keserian, ton & warna kulit sehingga 50%
  • mengurangkan garis halus dan kedutan sehingga 18% 
 jangan memperjudikan kesihatan kita... Pilih kolagen yang selamat dan tidak bertoksik..

colagen powder shaklee
grab before late ! october 2013 promotion ..pm me for best price 0137669176

Berjihad dengan susu ibu

alhamdulillah...entry diwaktu pagi..mood berada dalam gelombang yang sungguh bahagia dan sangat membahagiakan..

entry pagi ini adalah tentang breastfeeding .. entry yang tidak pernah dijemu ditulis ..

emmm, sejak kebelakangan ini set breastfeeding shaklee semakin mendapat permintaan yang sangat tinggi..alhamdulillah ramai ibu - ibu yang berusaha menyusukan anak dengan susu ibu sebagaimana saranan dalam islam selama 2 tahun..

sebelum entry menjadi panjang , salah satu best seller supplement shaklee (set breastfeeding)
breastfeeding

Hakikatnya, majoriti ibu - ibu zaman kini adalah ibu bekerjaya..yang menuntut kepada energy yang banyak, kesihatan yang baik, hormon bahagia kerana bidang tugas kerja itu sendiri kadangkala sangat mencabar kredibiliti sebagai seorang ibu.. Buat 2 tugas yang banyak setiap hari..waktu pejabat menggalas KPI tugas kerja..waktu luar pejabat, menggalas KPI tugas sebagai seorang ibu,menyusukan anak dan menjadi seorang isteri.. alhamdulillah, mari kita buat kedua - dua tugas ini sepenuh hati..agar kita capai kedua - dua KPI tersebut

sebelum bercerita bagaimana set breasfeeding shaklee terbukti membantu ibu menjayakan penyusuan, saya nak share dengan anda semua a very interesting artikel iaitu "berjihad dengan susu ibu"

Q : Usatazah, saya bercadang untuk berjihad fisabilillah. Apa amalan terbaik untuk saya jihadkan?
A (jawapan ustazah) : Jihad bukan hanya berperang. Apa kata puan berjihad dengan susu ibu ?

*Ma sha Allah .. besar sungguh pengorbanan ibu yang menyusukan anak..sehingga boleh dikategorikan sebagai jihad !
 berjihad dengan susu ibu
sumber : majalah SOLUSI, sept 2013
berjihad dengan susu ibu
artikel ini menyebut :

"kalau sebelum ini puan sanggup dan mampu untuk berjihad hamil 9 bulan 10 hari, maka apalah sangat dengan berjihad untuk menyusukan bayi. Jihad dengan susu ibu bagi menunjukkan tanda kesyukuran selepas melahirkan anak.. "

 3 kewajipan wanita bergelar isteri dan ibu untuk berjihad kepada Allah:

  • Makanan pelengkap
 wanita itu dikira berjihad jika dia ingin menyusukan bayi sehingga berumur genap 2 tahun. Selain mengandungi nutrisi seimbang, komposisi air yang bersih tanpa kurang adalah sebanyak 90% pelengkap makanan bayi. Ia sekaligus mempercepatkan pertumbuhan sel otak dan perkembangan sistem saraf dalam tempoh tersebut
  • Untuk penjagaan kesihatan
Jihad ini boleh memupuk kasih sayang utuh selain mudah dihadam, mengandungi antibodi tinggi bagi menghalang kembung perut, alahan, radang, masalah jantung, pernafasan serta komplikasi penyakit kronik lain. sekaligus dapat mencegah daripada jangkitan kuman, virus, kanser dan risiko penyakit.
  • Semata - mata kerana Allah
Jihad ini tidak dijanjikan dengan sebarang habuan tetapi lebih kepada tautan kasih ibu sayang bayi. Bahkan, seseorang itu berjihad semata - mata kerana Allah.

a very interesting pie chart yang dikongsikan tentang kesan jihad susu ibu
kuasa susu ibu

kuasa susu ibu ni bukan sesuatu yang boleh kita lihat kesannya pada fizikal dan intelektual anak sahaja. Tapi yang sangat penting adalah pada spiritual anak.. ini lah part yang paling penting sehingga dalam carta ini menunjukkan pembahagian propotion pie kedua terbesar selepas intelektual iaitu spiritual !..

"jalinan ibu dan anak sewaktu menyusu akan memudahkan tarbiyah diterapkan bagi melahirkan hamba rabbani"

*Ma sha Allah..hebatnya allah dalam pemberian anugerah ini

Breastfeeding menjadi lebih mudah dan menyeronokkan bila ibu bertenaga, sihat dan perasaan ibu bahagia.. 

Bagaimana shaklee membantu ibu yang menyusukan anak ?

 Energizing Soy Protein (ESP)

Protien adalah binaan asas kepada sel. Seluruh tubuh kita terbentuk dari protien. 
Memang benar protien boleh di dapati dari ayam, daging, telur dan sumber kekacang namun sangat sukar kita nak pastikan kita boleh mendapat 9 essential asid amino yang sangat penting tetapi tidak boleh dibuat oleh badan. Selain itu pengambilan sumber protien yang berlebihan dari makanan harian turut mendedahkan kita dengan risiko lemak/ kolestrol. Keperluan protien yang mencukupi membantu penghasilan susuibu dengan kadar dengan syarat ibu memenuhi 3 syarat penyusuan.

Vitalea 

Vitalea adalah multivitamin yang sangat lengkap dengan zat besi. Penting untuk pembinaan sel darah, supaya ibu tidak pitam dan anak membesar dengan sihat.

B complex  

B complex lengkap dengan biotin dan folic asid yang sangat perlu untuk pembentukan sel darah merah yang sihat dan secara langsung membantu anak membesar dengan sihat. Si ibu akan turut rasa lebih tenang dan mudah mengawal tekanan perasaan.

Vitamin C 

Vitamin C perlu untuk peningkatan sistem imun oleh tubuh. Mamandangkan ia adalah vitamin yang larut air, ia mudah musnah apabila kita berpeluh, terdedah dengan matarhari dan apabila kita stress. So pengambilan vitamin C sangat la penting.
 

Ostematrix 
Ostematrix adalah kalsium , magnesium dan lengkap dengan Vitamin D. Tanpa vitamin D yang mencukupi ia boleh mengganggu penyerapan zat kalsium itu sendiri. Ianya juga bukan hanya dari kalsium karbonat semata-mata dan ini adalah sangat bagus kerana mengurangkan risiko batu karang dan sembelit. Kalsium perlu bukan hanya untuk gigi tetapi untuk pembinaan sel darah . Sebab itu apabila badan kurang kalsium, ianya akan diambil dari tulang dan ini akan memberi risiko kepada ibu yang melahirkan dan menyusu kekurangan kepadatan tulang dan akhirnya mendapat risiko osteoporosis iaitu kerapuhan tulang.
sumber : anakkuwiraku blog

 breastfeeding mother ; jangan mengaku kalah, berusaha secara fizikal dan rohani supaya kita dapat lahirkan insan rabbani..

salah satu testimoni ibu yang mengambil set breastfeeding shaklee

sumber testimoni : ummiaisyahdina.blogspot
susu ibu

Saturday, October 5, 2013

Vitamin syukur

Pagi - pagi sebelum memulakan tugas, saya suka dengar IKIM .. sungguh menyejukkan jiwa, bahagia dan membahagiakan..

hari ini saya dengar perkongsian pandangan Ustazah Norhafizah Musa mengenai :

"vitamin syukur"

Alhamdulillah, banyak pandangan yang dikongsikan.. menurut ustazah, jika secara fizikal kita ambil supplement, vitamin supaya tubuh badan kita sihat (*alhamdulillah, ustazah sangat mengalakkan kita menjaga kesihatan fizikal) .. tapi ada satu vitamin yang perlu ada dalam kehidupan seharian kita iaitu

vitamin syukur

Bersyukurlah kepada Allah SWT..setiap nikmat yang Allah beri pada kita tidak terhitung..walaupun ketika kita sedang sakit..bersyukurlah..kerana setiap takdir Allah itulah yang terbaik..allah bagi kesulitan beserta dengan kesabaran..ganjaran besar yang allah beri kepada mereka yang diuji jika kita sabar dan bersyukur...

"ustazah norhafizah pernah berhadapan dengan pesakit kanser payudara tahap 4..pesakit sangat tenang...kerana sifat kesyukuran yang ada pada nya dia sabar ... syukur itulah vitamin roh .. vitamin yang memberikan dia mampu hidup selama 6 bulan sakit tanpa apa - apa rawatan..dan akhirnya dia meninggal dunia.."

syukur itu adalah vitamin..vitamin kepada roh..syukur itu adalah penawar..sentiasalah berkata alhamdulillah, daku bersyukur ya allah

sujud syukur

Marilah kita tingkatkan amalan kita untuk menunjukkan cara kita bersyukur kepada-Nya..semoga saya jadi orang yang Allah pilih supaya sentiasa bersyukur dan sentiasa meningkatkan amalan kepada-Nya

jaga kesihatan fizikal dan juga juga kesihatan rohani..alhamdulillah..

vitamin syukur 
desaru, johor 

Friday, October 4, 2013

Doa ibu membuka pintu rezeki

malam - malam begini..sebelum melenakan diri..nak berkongsi artikel yang saya petik dari buku

"Dahsyatnya Doa ibu"

Banyak artikel yang menarik, mlm ni saya berkongsi salah satunya..iaitu doa ibu membuka pintu rezeki..

kata - kata yang paling menarik dalam artikel ini untuk renungan kita semua

"Ibu adalah sumber kemudahan hidup bagi setiap anak namun ramai orang tidak menyedari hal ini. Doa - doa yang ibu ucapkan untuk anaknya mampu menggoncang langit dan mengubah takdir di luhmahfuz. Doa - doa ibu berupaya mengelakkan malapetaka dan bencana serta membuka pintu rahmat Allah"

Ya, Allah ; aku masih bersyukur masih mempunyai ibu....insan yang boleh mendoakan diriku... alhamdulillah

Selamat malam semua .. semoga kita tidur dengan niat ubudiah kepada allah dan bangun untuk bertahajjud kepada-Nya .. assalamualaikum


doa ibu

doa ibu membuka pintu rezeki .. sungguh touching kerana daku jua seorang ibu dan memahami perasaan ibu ku sendiri

Wednesday, October 2, 2013

Bila hati dah tertambat dengan nutriferon

last week, tetiba je pengasuh anak saya call saya..

"mama zafirah..zafirah muntah - muntah..lembik je..tak aktif macam selalu"

As usual, saya terus berhenti buat kerja dan terus ke nursery..alhamdulillah, allah beri saya kerja yang mudah.. bidang tugas pekerjaan saya memang sangat santai..santai kat sini, bukan bermaksud tak buat kerja..tapi fleksibel..boleh keluar kejap ambil anak..boleh keluar sekejap pergi bank ..yang penting semua KPI tercapai macamana gaya pun cara nak siapkannya..

*alhamdulillah..ini semua suatu rezeki kan?...

Bila sampai dinursery, memang saya tengok zafirah lemah dan berbaring..as a mother, i know anak saya ni dijangkiti virus..dan muntah - muntah itulah cara badan dia bertindakbalas dengan virus tersebut..mama tak panik (mungkin sebab ini anak kedua kot)..kira ada sikit pengalaman la kan?

As usual, mama memang bawa anak ke klinik jumpa Dr..just untuk dapatkan nasihat Dr j dengan simptom simptom yang berlaku...sampai klinik, Dr masukkan ubat tahan muntah melalui punggung..first time mama tengok ubat tahan muntah lalu ikut punggung...bagus juga..lagipun zafirah anak solehah mama ni nak kena pujuk lama sikit baru nak telan ubat...

Selain ubat tahan muntah, Dr turut bekalkan ubat sakit perut, ubat angin dan antibiotik....Tapi mama pilih untuk bagi ubat tahan muntah je ... ya, every mother's know what is the best for their children..naluri seorang ibu kan? bukan tak percaya dengan ubat dan antibiotik yang Dr bagi tu.. tapi semuanya bermula dengan pengalaman..

bila hati dah tertambat dengan nutriferon

sebelum - sebelum ni jika anak saya dijangkiti virus saya pernah bereksperimen dengan cuba memberinya nutriferon..alhamdulillah, syukur..dengan izin allah cepat pulih berbanding ubat klinik....lagi satu, anak - anak saya lebih menggemari rasa nutriferon berbanding ubat klinik..jenuhla mak buat macam - macam aksi bila nak bagi anak makan ubat klinik ni...

jangkitan virus ? virus apa tu ?

 eheheh..janganlah panik..bukan virus apa pun..tapi sebab dah terbiasa..adik saya medical Dr, he said bila anak demam atau selsema, tu maknanya badan anak sedang bertindakbalas dengan virus yang dah masuk dalam badan dia.. Sesetengah case, Dr akan beri antibiotik.. ubat demam cuma berfungsi untuk menurunkan suhu badan sahaja....

*dulu masa anak sulung saya kerap demam, saya ni jadi mama asyik mengadu je la ngan adik saya.. pastu adik saya cakap macam ni 

demam tu menunjukkan sistem pertahanan anak ko berfungsi dengan sempurna, sebab dia tengah bertindakbalas nak lawan virus

tapi, i yang jadi mak ni..tak sampai hati..kesian....risau..tak tenteram..tidur tak lena (takut panas melampau)..semuanya ada..

bila saya banyak baca mengenai nutriferon, saya cuba...kena la eksperimen dengan anak sendiri sendiri kan? tak mo percaya bulat - bulat dengan testimoni orang lain

Tapi sebelum cuba tu, dah kaji dulu...selamat ke tidak produk nutriferon ni...walaupun sedikit mahal (sebenarnya tak mahal mana pun sebab guna bila perlu sahaja)...baca..baca dan banyak baca mengenai nutriferon..pastu cuba

Nutriferon ni sebenarnya hasil kajian selama 40 tahun...wow! ..untungla generasi zaman kini...


dihujung entry malam ini, nak share pengalaman ibu suaida dengan nutriferon

testimoni nutriferon

i love shaklee, not only because of the product.....tapi saya suka orang disekeliling kumpulan shaklee saya..cikgu shaklee saya, yang banyak mengajar tentang hakikat ketuhanan dan kehambaan pada Allah yang maha Esa..shaklee hanya usaha yang dituntut dalam islam, tapi kuasa penyembuhan hanyalah Allah SWT

Kita yakin yang memberi penyembuhan hanya Allah..berdoalah, mohonlah kepada Allah selain usaha secara zahir melalui pemberian ubat atau supplement


*bila hati dah tertambat dengan nutriferon

Tuesday, October 1, 2013

Pertandingan inovasi dan seminar penyelidikan

pertandingan inovasi

Entry bergambar tanpa tulisan hari ini

Pertandingan inovasi dan seminar penyelidikan 
.. salah satu KPI dalam tugas hakiki saya .. 

B complex memang terbaik

assalamualaikum semua..entry pagi ini sebelum memulakan tugas - tugas wajib..hari ni nak bercerita tentang

B-complex shaklee

Tak menarik sungguh entry ni kan? sesetengah individu memang tak akan consume B-complex sebab takut selera makan berrrtambah tambah..at the end, badan jadi gemuk ... 

Gemuk..gemuk..gemuk..mama gemuk..mama dah gemuk
*sila baca mengikut intonasi sin chan


Oklah, fokus entry hari ni bukan nak cerita kaitan gemuk dengan B-complex.. kisah gemuk gemuk ni saya akan cerita di next entry ye... Tapi nak cerita pada anda semua yang saya pun consume supplement b complex ni semasa berpantang anak kedua saya..Sesetengah mak tak ambil supplement ni takut badan bertambah gemuk selepas bersalin....Pada pandangan sayalah ruginyaaaaa tak ambil b complex selepas bersalin..

*Sebab vitamin ni lah kunci kepada segala - galanya 
Ia berfungsi untuk melawan tekanan, kemurungan, memberikan kita mood gembira, kunci kepada semua masalah kita

Ketika kita dalam pantang, emosi kita sangat fragile..kalau tak dibendung dan diurus dengan sempurna ia boleh menjadikan kita meroyan ! ... Jika emosi kita gembira, semua perkara yang kita lakukan akan menjadi positif..walaupun sisa sisa sakit akibat jahitan lepas bersalin masih ada, tapi bila perasaan kita tenang dan bahagia, semuanya akan jadi mudah..kita tetap happy, walaupun sebenarnya kita bermata panda sebab kurang tidur menguruskan anak yang baru lahir... everything will going smoothly

Ibu - ibu yang akan bersalin..pilih rasa gembira selain vitamin mempercepatkan luka bersalin

penutup entry hari ini, nak share kebaikan B - complex

urus stress dengan vitamin

next time saya nak cerita kaitan B-complex dan kegemukan ye.. sehingga berjumpa lagi .. bye bye

Set syahdu Shaklee

emm..today nak share ngan anda semua testimonial salah seorang pengguna shaklee dengan set yang sangat syahdu iaitu ...
SET BREASTFEEDING SHAKLEE

kenapa ianya syahdu? sebab, saya juga consume set ini sepanjang menyusukan anak kedua saya liya zafirah...alhamdulillah.. syahdu tau...sebab zaman sebelum ni tak kenal set ni masa anak pertama..pastu anak sulung saya tak berjaya breastfeed 2 tahun..rasa sedih..sedih tak dapat beri yang terbaik pada anak sendiri dengan susu ibu..menyesal sangat...

personally, zaman sekarang ni saya rasa rugi mereka yang tak grab peluang menyusukan anak dengan susu ibu..sebab, kita semua dah didedahkan dengan kebaikan susu ibu..orang barat berlumba - lumba susukan anak mereka dengan susu ibu..jom kita contohi Nabi Muhammad yang disusui dengan susu ibu selama 2 tahun...

Ibu yang beragama islam, "Pilih susu ibu no 1 berbanding susu formula"

Testimoni ibu Norshafat macam sama dengan saya, supplement shaklee bukan saja membantu meningkatkan susu ibu, tapi memberi kesan baik pada anaknya...sama macam anak saya..  alhamdulillah dengan izin Allah, perkembangan anak saya memang sangat cepat


susu banyak dengan shaklee

*jangan lepaskan peluang sepanjang menyusukan anak kita dengan susu ibu ... ia hadir sekali sepanjang hidup.. tidak akan wujud 2 kali.. salurkan yang terbaik, bukan semasa mengandung sahaja..tapi teruskan sepanjang penyusuan ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...