Monday, September 30, 2013

Zinc complex merawat luka dan pembedahan

hari ni bersemangat nak cerita pasal zinc complex shaklee. Kenapa ye? semuanya gara - gara ini .. testimoni  Noor Shima tentang luka ibunya yang pulih dalam masa 10 hari.

luka cepat baik


Tapi bukan saya nak cerita tentang ibu Noor Shima ni... Tapi nak share dengan anda semua, saya pun consume zinc complex selepas melahirkan secara ceaseran anak kedua saya. Zinc complex ni merupakan salah satu komponen dalam ikan haruan. Seperti yang kita semua tahu kan? ikan haruan adalah ikan wajib makan bagi mak - mak lepas bersalin. Untuk baikkan luka katanya. Masa melahirkan secara ceaseran anak pertama saya, saya memang telan paksa pati ikan haruan ni. Tapi bila saya banyak baca tentang shaklee, yang banyak habiskan duit untuk kajian klinikal terhadap produk - produknya, saya rasa why not saya cuba something yang quality assurance nya sudah terbukti kan? ...

Bukan nak kata pati ikan poliney tu tak bagus..Tapi produk shaklee diuji secara klinikal..Tu la part yang paling mahal dalam pembuatan sesuatu produk..Dan sudah confrim ianya bagus kan?

Alhamdulillah, ceaseran kali kedua ni memang cepat pulih dengan bantuan vitamin zinc complex... kalau dah anak sulung dulu, lepas 5 bulan masih sakit lagi perut ni kalau pakai seluar..tang getah seluar kat pinggang nun, memang rasa nyeri je...tapi untuk anak kedua, lepas consume zinc complex selain set berpantang yang lain, after 3 week, boleh dah pakai seluar yang ketat sikit kat pinggang.. emmm, padahal perut ku ini sudah dibelah 2 kali..kalau ikut logik mesti lagilah lambat baiknya sebab sel sel tu dah putus 2 kali.. Tapi alhamdulillah lah, i'm happy with my confinement time ....

emm..alhamdulillah, allah pilih saya untuk mencuba produk shaklee..padahal saya ni bukan jenis percaya bulat bulat tentang produk..tapi lain dengan shaklee..

kalau berminat nak tahu produk produk shaklee...feel free untuk pm saya ye..kita story story

pengedar sah shaklee desaru johor

Khadijah binti Khuwailid : Sentiasa di hati Nabi

baru je baca kisah isteri nabi muhammad SAW ni .. seronok, kelakar pun ada .. jom baca sekejap .. sekejap je ..

Isteri pertama Rasulullah, khadijah binti khuwailid lahir dalam lingkungan keluarga yang terhormat, dan mendapat didikan akhlak mulia, sifat yang baik, menghindari hal - hal yang tidka terpuji sehingga kaumnya pada masa itu menyebutnya sebagai Al-thahirah (wanita yang suci)

Kerana keteguhan hati dan istiqamahnya dalam beriman, Allah SWT berkenan menitip salam-Nya melalui jibril dan menyiapkan sebuah rumah untuknya disyurga

*bestnya menjadi wanita pilihan Allah

Khadijah merupakan seorang peniaga yang kaya raya. Setelah berkahwin dengan Nabi Muhammad SAW, perniagaannya semakin maju dan kekayaannya semakin bertambah. Namun, kehidupan Khadijah lebih sederhana dibandingkan dengan sebelumnya kerana suaminya bukanlah seorang pendamba kemewahan.

Nabi Muhammad SAW sangat menyayangi Khadijah. Sikap Khadijah dalam melayani suami adalah keghairahan selaku isteri dan kelembutan seperti ibu. Kerana, seorang isteri itu mempunyai dua orang bayi yang sama manjanya. Seorang anak dan seorang lagi adalah suaminya.

Nabi SAW pernah pulang dari Syam dengan membawa hadiah berupa selembar tikar yang murah harganya. Khadijah menerimanya dengan sukacita dan benar - benar gembira. Dia tidka melihat kepada harga, tetapi melihat kasih sayang suaminya.

Dari perkahwinan tersebut, lahirlah enam orang zuriatnya. Selama Nabi menyendiri di Gua Hira', Khadijahlah yang membawakan makanan dan minuman untuknya walaupun jalan menuju gua yang terletak di puncak Jabal Nur itu sangat jauh dan tinggi serta berbatu runcing.

Setelah mendapat wahyu, nabi menggigil kesejukan. Khadijahlah menyelimutinya dengan penuh kasih sayang. Hati Nabi menjadi tenteram setelah menerima pernyataan Khadijah yang beriman kepadanya sebagai seorang utusan Tuhan.

Dalam saat - saat genting menghadapi pertentangan kaum musyrikin pada awal penyebaran dakwah rasulullah, kahdijah meninggal dunia. Padahal ketika itu, nabi amat memerlukan kelembutan dan kebijaksanaannya.

Tiga tahun lamanya Rasulullah hidup menduda. Setelah berpindah ke Madinah, barulah baginda bersedia mengahwini Siti Aisyah, puteri sahabatnya sendiri, Abu bakar as- sidiq

Aisyah adalah seorang gadis yang cantik. beliau adalah satu - satunya perawan diantara semua isteri Rasulullah. tetapi nabi tidak dapat menghilangkan kenangan yang indah bersama Khadijah. Seringkali nabi mengigau dan dalam igauannya, yang disebut - sebut adalah Khadijah.

Jika sedang makan berdua, Nabi meminta disediakan tiga piring makanan. Dengan rasa hairan Aisyah bertanya. "Untuk siapa piring yang ketiga itu?. Bukankah kita cuma berdua?. Nabi menjawab, "Yang sepiring akan ku sedekahkan kepada orang lain. Pahalanya kuberikan untuk Khadijah."

lama - kelamaan Aisyah tidak tahan lagi dan bertanya. "ya rasulullah. dihadapanmu ini adalah seorang isteri yang cantik jelita. masih masih muda dan segar. Amat setia kepada suami. Tetapi kenapa isteri yang sudah meninggal itu disebut - sebut lagi? Yang engkau nikahi dalam usia lanjut menurut ukuran wanita? Apa sebabnya? Dan apa rahsia kemuliaan wanita yang sudah 2 kali menjanda sebelum menjadi isterimu itu?"

Nabi Muhammad dengan bijaksana tetapt tegas menerangkan, "aisyah...khadijah sungguh mulia. Allah tidak pernah menggantikan untukku seorang isteri yang lebih baik daripadanya"

Apa keistimewaannya, ya rasulullah?" tanya aisyah lebih lanjut.

Khadijah mencintaiku pada saat aku sengsara. Khadijah beriman kepadaku pada saat orang lain tidka percaya dan menganggapku gila. Khadijah banyak memberikan pertolongan untukku pada masa orang lain menolakku dan memusuhiku. Patutkah aku melupakan wanita seagung itu?. Dia adalah isteriku, aisyah. Dia tetap isteriku sampai bila - bila. maut sekalipun tidka dapat memisahkan hubungan suami isteri ini, kecuali secara lahiriah dan berdasarkan hukum telah terpisah di dunia."

Begitulah cinta Nabi terhadap Khadijah. Walaupun Khadijah telah tiada, dia tetap ada dihati suaminya Rasulullah SAW.

*touching sungguh kisah Nabi ini ... 
banyak lagi cerita - cerita best yang akan saya muat turun dalam blog ni ... sehingga berjumpa lagi .. bye bye

Wednesday, September 25, 2013

Supplement shaklee VS Makanan Sunnah

Sepanjang saya consume supplement shaklee ni, pernah juga saya diberi dengan perkataan ini :

"Shaklee tu vitamin orang barat..tinggalkanlah vitamin orang barat ni...berbaliklah kepada makanan sunnah "

Saya diam saja... sebab saya ni tak pandai berkata - kata ..jadi diam sajalah..

*Diam - diam pun..dalam hati terngiang - ngiang jugalah sepanjang hari.. (terngiang dan bergema - gema seperti suara dalam gua) ... Shakleeeeee adalah barat..baraaat...baraaat...amerikaaaa..amerikaaaa..amerikaaa

Mujurlah ada blog ni tempat hati saya memberi jawapan saintifik... dan berharap angin lalu membawa mesej ini kepada insan - insan yang dipilih oleh Allah membacanya..amin...
Sebelum tu kepada anda yang baru mengenali Shaklee. Shaklee memang supplemen semujadi No 1 di Amerika Syarikat.

 Pengasas Shaklee ialah Dr. Forrest C. Shaklee, Sr :

* memang orang Amerika
  1. Pada 1915 Dr. Forrest C. Shaklee menghasilkan produk yang pertama dikenali sebagai “Vitalized Minerals” dimana beliau mengasingkan sebatian semulajadi dari sayuran untuk mendapatkan khasiat mineral. Seorang biochemist menggelarkan sebatian tersebut sebagai “vitamins”. Inilah sejarah dimana perkataan vitamin terhasil.
  2. Dr. Shaklee merupakan seorang chiropractor. Beliau memiliki ijazah dalam bidang nutrisi, biochemistry, philosophy and divinity. 
  3. Pada 1924, Dr Shaklee membina health care center yang lengkap dengan pekerja terdiri daripada chiropractors, osteopaths, internist, general practitioners and surgeons. Dan untuk pertama kalinya, formula Dr. Shaklee untuk makanan kesihatan dibungkuskan dan dipasarkan.
  4. Pada 1928, beliau melahirkan a sensible diet regimen dan mencadangkannya untuk semua pesakitnya. Diet ini bersamaan dengan Food Guide pyramid yang sekarang ini juga dicadangkan oleh United States Department of Agriculture, tetapi dengan penambahan pada bijirin, buah - buahan ,sayur - sayuran dan minima lemak dan gula.
  5. Pada January 1929, beliau menjadi menteri dan pada 1933, secara rasminya beliau menerima darjah kedoktorannya. Beliau menekankan kepentingan the spiritual part of life yang akhirnya menjadi filosopi asas dalam Shaklee.
  6. Beliau mengamalkan ilmu chiropractic sehingga umurnya 65tahun. Kemudian melancarkan Shaklee Corporation untuk memasarkan produk yang telah beliau hasilkan sepanjang hayatnya. Impian beliau adalah untuk berkongsi kesihatan yang lebih baik dan produknya bersama dunia.
  7. Produk nutrisi Shaklee dikenali oleh kerajaan sebagai makanan berbeza dengan produk dari syarikat lain yang dilabelkan sebagai drug companies. 
  8. Shaklee merupakan pengeluar vitamin dan mineral yang terbesar di dunia dan dilabelkan sebagai leader in the nutritional industry.
  9. Shaklee menjalankan ujikali klinikal sendiri terhadap produk2 mereka.Ia dilakukan oleh pihak luar, unbiased sources (such as Yale University and Harvard University) dimana kajian klinikal ini dijalankan keatas manusia dan bukan haiwan untuk membuktikan secara saintifik yang produk - produk Shaklee boleh diutilisasikan dan selamat ke atas badan manusia. Beratus ujian diterbitkan in peer-reviewed nutritional and medical journals such as: The American Journal of Clinical Nutrition. The Journal of Nutrition. The Journal of the American Dietetic Association. The Journal of Applied Physiology, and. The American Journal of Cardiology
  10. Sesetengah syarikat mendakwa mereka melakukan ujian klinikal sedangkan hakikatnya tidak pernah diuji kerana undang- undang tidak pun memerlukan mereka berbuat demikian tapi mereka mendakwa demikian hanya untuk melakukan produk mereka. Berbeza dengan Shaklee yang melaburkan berjuta - juta ringgit untuk melakukan ujian klinikal terhadap produk mereka
  11. Produk Shaklee kesemuanya seimbang dan memenuhi hampir semua suplemen semulajadi yang badan perlukan. Sebagai makanan, produk - produk Shaklee mengandungi nutrien - nutrien asas,enzim - enzim dan juga pyhtochemicals 
  12. Shaklee memiliki makmal kajian dan penyelidikan mereka sendiri di Hayward, California, dan makmal kedua di bina di Stanford University in Palo Alto, California.
  13. Shaklee memiliki perusahaan ladang (manufacturing plant) mereka sendiri di Norman, Oklahoma. Tidak seperti sesetengah syarikat yang mengeluarkan vitamin dengan membeli dari mana - mana makmal dan meletakkan label jenama mereka.. Tidak seperti Shaklee yang memiliki ladang vitamin sendiri.. Menarik bukan.
  14. Shaklee melaburkan melebihi 12juta USD setahun untuk penyelidikan dan ujian makmal. Shaklee juga mempunyai lebih 150orang saintist dan lembaga penasihat terdiri daripada doktor, pensyarah,professor, saintis dari universiti terkemuka dunia
  15. 176 ujian yang berasingan dijalankan ke atas setiap satu bahan yang terlibat dalam penghasilan produk shaklee . Ujian melibatkan ketulenan, ketahanan dan keselamatan
  16. Setiap produk Shaklee didakwa mempunyai dokumen pengesahan.
  17. Setiap produk Shaklee telah melalui sebanyak 262 ujian kualiti jaminan (assurance) yang berasingan dalam setiap proses pembuatan.
  18. Shaklee produk semuanya dijamin berkualiti.

*oh saya tak nak tahu pun semua pasal shaklee tu.. tak nak tak nak...

... ok lah, berbalik semula kepada main point dalam entry ni ..


Bila saya dipertanyakan dengan ayat diatas sekali tu, saya teringin nak kata begini..dalam surah al-baqarah ayat no 2 ada menyatakan hal ini ..

"Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu” (2:168)"

*udah, nanti dikatakan daku ustazah memandai - memandai pula nak mengajar orang..saya ni bukanlah golongan bijak pandai agama..saya cuma mak kepada 2 orang cahaya mata j..tak de apa - apapun yang istimewa pada diri saya ni ..

"Islam tak halang makan apa yang ada di bumi, yang penting ia adalah halal.."..untuk yang baru mengenali shaklee, status kehalalan Shaklee di pantau oleh Islamic Services of America..sijil halal shaklee diperbaharui setiap tahun ye..

sijil halal shaklee
 *ni sijil halal untuk tahun 2013..untuk tahun 2014 nanti lain pula

Berkenaan makanan sunnah pula ..

Sebagai pengedar shaklee, saya tak pernah mengajak anda membenci makanan sunnah..sedangkan saya sendiri turut sama ambil makanan sunnah selain supplement shaklee..tak salahkan untuk kita ambil supplement yang telah diuji kualitinya berdasarkan kajian klinikal ?

memetik pandangan yang saya ambil dari blog Dr Harlina , "does not mean that we Muslims should deny ourselves of modern medicine"

Terma ini boleh juga digunapakai dengan pengambilan supplement dari barat..tak salah jika kita juga consume supplement dari barat ni..yang penting ia halal kan?


madu, habbatussauda
atau pandangan Dr Maza ni:

Pada zaman Nabi, Nabi menghormati kepakaran Al haris bin khaladah dia bukan muslim, tapi dia pakar perubatan arab pada zaman dalam masyarakat madinah ..


video

Saya tak pernah menolak makanan sunnah.. i love makanan sunnah too
 
khasiat buah delima
"Pernah suatu ketika, masa saya nak beli buah delima..auntie ni kata dengan saya "yang ni mahal sikit, sebab delima dari Australia..yang ni china mari, jadi murah sikit"

  Islam tak pernah halang kita makan apa yang ada dibumi ini. Tetapi islam tak bagi kita makan berlebih - lebihan.. mereka yang membeli shaklee dengan saya..janganlah ambil supplement secara berlebihan..ikut saranan pengambilan yang dicadangkan..minumlah banyak air dan sesekali minumlah air kelapa, bagi meneutralkan vitamin dalam badan (Kadangkala kita tak sedar, kita kurang ambil air pada hari tertentu)

Love shaklee dan love makanan sunnah yang belum diproses sahaja :-)

Tuesday, September 24, 2013

Mudahnya berpuasa isnin dan khamis

emmm, sebelum bermula dengan entry yang lebih panjang..saya nak ucapkan tahniah kepada umat islam yang dah berjaya puasa 6 pada bulan syawal...(sudah kelewatan kan saya ni)..

* khairul bariyah selalu buat entry yang outdated ... aparraaaa


emm, sebenarnya banyak entry yang masih dibawah status draft..sebab adakalanya bila banyak sangat idea penulisan yang muncul saya akan taip key word dan remain in draft.. eheheh bukan senang nak publish penulisan ni ye, sebab saya kena baca berulang ulang kali, takut terkeluar cerita peribadi..oh no no no...i tak suka cerita peribadi untuk tatapan umum..kalau cerita peribadi berkaitan pengalaman bersama shaklee yang saya dapat, saya akan share..in sha allah, saya akan teruskan usaha mencari bahan bacaan terbaik untuk dimuat turun dalam blog ini..

ok, sepanjang berpuasa 6 yang lalu..saya selalu dengar kawan - kawan saya berkata begini :

"akak tak boleh la tak makan nasi kalau puasa..raasa menggigil satu badan kalau berpuasa tak makan nasi"

emmmm, saya pun macam tu juga sebenarnya..kadang - kadang bila berpuasa walau bersahur makan nasi pun ; badan tetap lemah.. tak semangat ... lagi - lagi nak penghujung azan ; rasa mendidih je perut ni ...

oh, rupanya saya ni kurang ilmu... bila tengok slot rancangan nasi lemak kopi o ni, baru saya tahu yang saya perlu banyakkan sedikit makanan berasaskan protein.. "pengambilan protein sebenarnya akan melambatkan cepat lapar..sebab molekulnya sangat panjang dan sukar untuk di hadam..berbanding mengambil lebih karbohaidrat, badan kita cepat lapar"

Jom tengok video Prof Dr Muhaya sekejap ;

video
*manusia pada usia 20 hingga 40tahun suka merosakkan badan sendiri untuk mencari kekayaan..dan pada usia 40 tahun membayar kekayaan untuk mendapatkan semula kesihatan.. ambil lebih sedikit protein berbanding makan banyak karbohaidrat supaya tak cepat lapar


Apakah protein ringkas yang mudah diambil bila baru bangun terpisat - pisat untuk bersahur pada waktu pagi ? i suggest kat u ESP .. atau nama panjangnya Energizing Soy Protein, shaklee

ENERGIZING SOY PROTEIN
Supplement ni memang hot seller ..

Sedikit penerangan ringkas mengenai ESP

ESP shaklee atau namanya energizing soy protein, adalah minuman yang mengandungi sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. Berasaskan tumbuh- tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol dan terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, di samping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna. 

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan soya. Banyak kajian klinikal yang telah dibuat membuktikan ESP dapat mengekalkan tenaga berjam - jam lamanya. 


"ESP sumber protein ringkas saya bila bangun pagi...hanya perlu tambah air, goncang dan boleh terus minum...Pengalaman saya, jika sesi sahur saya ada sekeping roti dan segelas ESP cukup membantu saya memberikan tenaga dan sedikit rasa kenyang dalam tempoh yang lama ..bila jam 3.00 petang tu tak de la rasa kenyang macam baru lepas makan nasi ye..tapi boleh maintain tak lapar sehinggala waktu berbuka masa azan maghrib

*resepi paling popular semasa berpuasa..dan menjadi pilihan ramai
ESP dan kurma
kredit pada : master azrin (dazzlingmoms.com)

 In sha allah, saya sedang dalam proses mendidik jiwa untuk berpuasa isnin dan khamis ..

Banyak menfaat berpuasa setiap isnin dan khamis.. yang saya baca di blog ini .. dan salah satu yang saya baca

"Hadist Riwayat Ahmad disebutkan bahwa Rasulullah mengatakan bahwa semua amal dibentangkan di hari Senin dan Kamis. Kerana itulah, sebagai orang beriman, amatlah baik bila pada saat malaikat melaporkan amalan kita itu kita tengah berpuasa."
 boleh klik di sini untuk dahsyatnya puasa isnin khamis

Omega Guard Shaklee bukan minyak ikan biasa

Selalunya, yang saya tahu mengenai minyak ikan, supplement yang memang orang selalu beri pada anak - anak.. Yela, tahu pun sebab selalu tengok iklan minyak ikan fisherman friends kat TV (he he he) ...ala kanak - kanak riang yang minum cecair berwarna putih tu .. he he

Minyak ikan shaklee atau juga dikenali sebagai omega guard sangat istimewa, bukan saja supplement untuk kanak - kanak. Tapi banyak kelebihan - kelebihan yang lain. Sebelum tu, nak tunjuk sikit kat anda semua, testimoni salah seorang pengguna Omega Guard Shaklee.

"Dengan izin Allah, batu karang keluar ikut kencing, bengkak - bengkak sendi dah hilang"

testimoni omega guard shaklee

Apalagi lagi kelebihan Omega Guard Shaklee :

Melindungi Jantung anda

Omega Guard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid - asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan lagi, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi - fungsi sendi

*kalau ada ibu bapa yang mengalami sakit - sakit sendi, gout ; minyak ikan omega guard shaklee adalah satu pilihan yang terbaik .. jom berbakti kepada kedua orang tua kita ..

sebenarnya omega guard shaklee juga adalah supplement untuk kurus ! ..macamana tu ? nextry entry saya story ye .. bye ....

Pengedar sah shaklee Desaru

Entry ringkas hari ini ialah saya nak bercerita tentang pembangunan tempat kediaman saya..

Sekarang kawasan disini sedang pesat membangun.. Aktiviti pembangunan sangat rancak berjalan..semuanya bermula apabila higway senai - desaru ni mula beroperasi

highway senai - desaru
Di pertengahan highway....jambatan yg agak panjang merentasi muara sungai Johor

Dijangka pada tahun 2017 (dikawasan sekitar ini) :
"Kompleks penapisan minyak di projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) milik PETRONAS di Pengerang,  dijangka mula beroperasi pada suku keempat 2017"

projek RAPID pengerang
*dengar cerita komples penapisan minyak ni lebih besar dari di Terengganu
  
Bukan itu saja :

 Taman tema air, pusat golf, lambakan pembangunan hotel yang sedang rancak dalam pembinaan

*bayangkan nilai hartanah kawasan ini dengan pembangunan sepesat itu

oh .. ho ho .. sebenarnya bukan ini main point dalam entry ni .. tapi cuma nak bagitahu anda semua .. saya adalah pengedar sah shaklee .. kalau anda tinggal dikawasan sekitar ini..atau mahu bercuti di Desaru, Tanjung Balau dan pantai - pantai di sekitar sini, boleh hubungi saya untuk COD supplement shaklee

pengedar sah shaklee desaru

Asal usul perkataan Vitamin

Suka saya tengok video ni, simple eksperimen vitalea shaklee. Kredit pada pencipta video ini yang saya muat turun dari youtube

video
 *Jangan takut ambil supplement semujadi ni cepat larut .. tak tinggal seketul seketul dalam perut

Apa yang bestnya Vitalea shaklee ni?

Vitalea shaklee adalah multivitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagi "vitalize-mineral" dan disingkatkan sebutan kepada Vita-min". Dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecari (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai vitalea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstral daripada syuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.

Tablet vitalea ini disaluti dengan serbuk nutrisi - spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai "explo-tab". Merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas didunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung didalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan vitalea shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Vitalea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The best Multi-Vitamin di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Apa manfaat utama vitamin ini?

  • Pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
  • Pelengkap nutrisi akibat diet yang tidak seimbang, terutamanya bagi pengamal vegetarian dan anaemia
  • Membantu keupayaan sistem produktif
  • Membantu timulasi metabolisme dan melambatkan proses penuaan
  • Elemen penting pada sel tubuh bagi menyediakan asas nutrisi, emmastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid
  • Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati

Sunday, September 22, 2013

Masalah period berakhir

Hai semua .. siapa yang pernah mengikuti perjalanan blog ni mesti pernah membaca entry mengenai che ha .. Che ha, adalah kenalan yang saya jumpa hanya di FB j.. akak ni cuba ESP dan vitalea sebab she always tired even tak banyak kerja langsung pun di ofis..

emmm, sebenarnya saya nak share testimoni baik yang dia dapat sepanjang consume ESP dan vitalea, ada kesan baik yang akak ni dapat..pertama akak ni mesej saya, ESP memang membantunya memberikan tenaga....kemudian, akak ni mesej saya ESP dan vitalea membantu mengembalikan keseimbangan hormon pada badan nya.. jom tengok !

masalah period tak datang

Kenapa jadi macam ini ye ?

 Energizing Soy Protein dari shaklee ni merupakan satu - satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala, kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada penghidap kencing manis.

Salah satu manfaat utama ESP ialah Baik untuk Hormon

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang pertama ini dicipta oleh Dr Shaklee pada awal 70-an. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi non-GMO (non-genetically modified organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.

Kacang soya adalah satu - satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita.

Energizing Soy Protein ini diktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang bagus. Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.

*emmm...ESP ni supplement yang paling digemari terutamanya bagi mereka yang tidak suka makan vitamin yang berbentuk kapsul..

How about vitalea ?

Vitalea shaklee adalah muti-vitamin dan mineral yang pertama dicipta didunia. Tablet vitalea ini disaluti dengan serbuk nutrisi spirulina. Diantara manfaat utamanya ialah pemberi penambahan tenaga segera, pelengkap nutrisi akibat amalan diet yang tidak seimbang. Apabila nutrisi dalam badan kita dipenuhi pasti ia dapat berfungsi dengan baik bukan ?

Bacaan untuk isteri ; beratnya ujian untuk para suami

semasa membaca artikel ini, saya tertarik untuk berkongsi bersama kepada para isteri. Mesej yang ingin disampaikan oleh "Pesan nenek" ni sampai kedalam fikiran saya. Para isteri, jom baca ; bagus untuk anda semua

Cerita nenek :

"Kenapalah suami aku ni. Sikit - sikit keluar, sikit- sikit keluar." keluh seorang wanita
Hari cuti pun keluar, malam baru balik. Rumah dah jadi macam hotel . "wanita lain pula bercerita.

Nenek perhatikan wanita zaman moden suka memprotes suami tanpa menyelidik terlebih dahulu punca - puncanya. Suami suka keluar rumah dengan pelbagai alasan; berjumpa kawan lama, dipanggil bos, tertinggal barang dan sebagainya.

Rupa - rupanya suasana dirumah yang tidak beres. Rumah bersepah - sepah dan tidak terurus dari ruang tamu hingga kebilik tidur. Isteri pula tidak pandai mengungkapkan kata - kata meminta kerjasama suami. pantang bagi lelaki jika isteri meninggikan suara atau seperti mengarah suami.

Mungkin suami tidak selesa dengan penampilan isteri. Keadaan isteri yang mengalahkan pembantu rumah, malas membersihkan diri tau berdandan. Alasannya sibuk dengan kerja rumah.

Apabila keluar, isteri boleh pula menyiapkan diri berjam - jam dihadapan cermin, serta mengenakan fesyen pakaian yang menarik.

penampilan ketika keluar tidak dilaksanakan ketika dihadapan suami. Kesukaan suami tidak diambil peduli.

Sedarkah cucu-cucuku, yang dirahmati Allah

Diluar sana, suami dapat melihat ramai wanita cantik dan menarik. Wanita yang dimaksudkan itu ialah wanita fasiq yang keluar rumah. Siapakah wanita fasiq itu?

Wanita fasiq ialah wanita yang tidak mempedulikan perintah Allah. Dia berdandan, bersolek, memakai wangi - wangian dan mempamerkan tubuh yang memikat tanpa tujuan yang betul. Inilah fitnah wanita.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud. "Tidaklaah aku tinggalkan fitnah yang lebih berbahaya bagi seorang lelaki daripada (fitnah) wanita." (riwayat al-bukhari dan Muslim)

Benarlah sabda baginda. Hampir dimana - mana terdapat wanita yang tidak malu mempamerkan aurat dan kecantikan mereka.

Rasailah betapa berat ujian para suami ketika berada diluar. Ketika syahwat seorang lelaki yang soleh terpancing dengan godaan dunia, dia akan teringatkan hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

"sesungguhnya wanita itu datang dalam bentuk syaitan. Sesiapa yang mendapati hal yang sebegitu, dia hendaklah segera mendatangi isterinya kerana dengan demikian dapat menenangkan  gejolak yang ada dalam dirinya." (riwayat Abu Daud)

bayangkan, saat suami itu pulang kerumah, hatinya kecewa apabila melihat isterinya yang beraroma "rempah sepuluh rasa" "bau bawang putih, bau ikan dan belacan.

Jika begini keadaannya, bagaimana si suami dapat menenangkan gejolak dalam dirinya. Bagaimanakah dia kan selesa berada di rumah?

Wahai cucu - cucuku,

Berilah perhatian dalam hal ini. tidak mengapa rupa tidak cantik, tetapi menangi hati suami dengan penampilan bersih, menarik, berwangi - wangian dan bersoleh khusu untuk suami. Begitu juga keadaan di dalam rumah, pastikan kemas, bersih dan menenangkan.

Ingatlah, suami kita bukan malaikat. Suami kita adalah manusia biasa seperti yang digambarkan dalam al quran yang bermaksud:

"dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa - apa yang diingini; wanita - wanita, anak - anak, harta yang banyak daripada jenis emas dan perak.."(surah ali imaran 3:14)

sumber cerita ; majalah SOLUSI, April 2013

Penatnya menjadi isteri bukan ? semuanya perlu tip top.. tip top dari aspek kebersihan rumah dan tip top dari segi layanan kepada suami .. Belum lagi nak menguruskan hal - hal kewangan rumah, anak - anak dan bermacam lagi urusan yang berkait . semuanya memerlukan kesihatan yang baik dan energy yang banyak supaya semuanya dapat dilakukan dengan keikhlasan.. Ye la kadangkala, kita mampu buat semua ini tapi bila sampai tahap penat (mula lah macam - macam episod lain yang muncul) *sama ada membebel atau tertidur dengan badan masih berbau rempah 20 rasa, belacan dan sebagainya

Para isteri, jom siapkan diri kita dengan pengambilan supplement.. sebab kita perlu sihat dan banyak tenaga untuk menguruskan semua perkara... yang  paling penting "hal suami isteri" kan? Ramai yang memberi feed back dan testimoni baik melalui pengambilan ESP dan ALFALFA selain daripada memberi tenaga untuk menjalankan tugas - tugas seharian tetapi memberi kesan baik dalam hubungan suami isteri .. yelah, seronok bukan bila kita dapat kesan - kesan baik ni pada diri kita dengan pengambilan yang konsisten, seperti ini :

  • kulit jadi cerah dan cantik
  • payudara semakin anjal
  • tiada masalah keputihan
  • bahagian V ketat
* malu...nak buat tulisan besar

Kombinasi ESP dan ALFALFA ni cukup berbaloi bagi saya. Harganya kurang dari RM200 sahaja jika menjadi ahli dan mampu bertahan lebih kurang 3 bulan. Bermakna sebulan saya hanya perlu memperuntukkan RM 6+ sahaja...apalah sangat rm6+ sebulan kan, untuk kesihatan .. lagipun yang sangat penting produk shaklee bukan sekadar testimoni yang bagus tapi telah diuji secara klinikal sehingga diterbitkan dalam jurnal bagi rujukan para saintis

Formula Matematik Sedekah

artikel ini saya petik dari majalah SOLUSI, April 2013

Setiap wang atau harta yang kita sedekahkan akan diganti semula oleh Allah. Bahkan Allah melipatgandakan sehingga 700 kali ganda daripada jumlah asal. Sebagaimana firman Allah dalam surah al-baqarah ayat 261 :

"Bandingan (derma) orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap - tiap tangkai mengandungi 100 biji. Dan (ingatlah) Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya."

Sedekah Satu-Dibalas Berganda - ganda

Bagaimana?

Begini...katakan saya mempunyai wang sebanyak RM10. Sewaktu ingin pulang kerumah, saya terserempak dengan seorang anak kecil yang kelaparan kerana belum makan. Kemudian, saya memberikan dia sebanyak RM1. Nilai yang saya gunakan untuk bersedekah akan diganti semula oleh Allah. Bukan sahaja digantikan, malah Allah menggandakan jumlahnya sehingga 700 kali ganda. Lihatlah betapa Allah Maha Pemurah. Inilah kuasa sedekah dalam menjemput rezeki.

Apabila berbicara soal rezeki, kita perlu faham bahawa rezeki bukan sesuatu yang bersifat kebendaan semata - mata. Rezeki adalah perkara yang mendatangkan manfaat buat kita.

Jika hari ini kita mempunyai banyak wang namun kedekut untuk bersedekah, maka duit itu bukanlah satu rezeki.

Sedekah terbaik

Malang sekali apabila sebahagian besar masyarakat pada hari ini menilai sedekah sebagai satu pemberian semata - mata. Contohnya memberi baju - baju lama yang kadangkala sudah koyak dan menghantarnya kerumah orang - orang susah. Mereka mengatakan pemberian itu sebagai satu sedekah. Sedangkan mereka mampu memberikan pakaian baru.

Renungi firman Allah yang bermaksud. "Wahai orang beriman, belanjakan (pada jalan Allah) sebahagian daripada hasil usaha kamu yang baik - baik, dan sebahagian daripada apa - apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu.

"Janganlah kamu sengaja memilih sesuatu yang buruk (lalu kamu dermakan atau kamu jadikan pemberian zakat), padahal kamu sedniri tidak sekali - kali akan mengambil yang buruk itu (kalau diberikan kepada kamu), kecuali dengan memejamkan mata padanya. Dan ketahuilah, sesungguhnya Allah Maha kaya dan Maha terpuji." (surah al baqarah 2: 267)

Formula matematik sedekah

*bayangkan jika nilai pahala itu boleh diketahui dari segi ringgit atau kilo, pasti semua orang berlumba - lumba untuk mengejar ganjaran yang tiada tandingan ini.

formula matematik sedekah

Wednesday, September 18, 2013

Mama tak pernah rasa menyesal ....

Alhamdulillah, 28 . 8 . 2013 adalah hari kelahiran liya zafirah yang ke 2 .

" Happy 2 years old anakku ...

2 tahun liya zafirah bermakna sudah 2 tahun saya dah consume supplement shaklee. Ya, saya memang consume supplement shaklee sejak hari pertama Liya zafirah dilahirkan dan sepanjang penyusuan Liya Zafirah, .

Pada awalnya, saya memang berahsia kerana saya tidak suka dan tidak selesa dibanding - bandingkan dengan ibu menyusu yang lain yang tidak mengambil supplement tetapi mampu menyusukan anak mereka.

Ada juga sesetengah ibu yang membandingkan perbezaan zaman dahulu dan sekarang dengan nada yang sangat ketat ;

"ibu zaman dulu tak ambil supplement pun untuk menyusukan bayi. kesian dengan ibu - ibu zaman sekarang yang terpaksa menghabiskan duit semata - mata dengan supplement untuk menyusukan bayi mereka"

Semakin hari ke hari akhirnya, saya dah tak berahsia lagi yang saya consume supplement shaklee sepanjang breastfeed liya zafirah. Kerana, semakin saya banyak membaca dari sumber rujukan yang betul, saya menyedari banyak hal adakalanya kita tidak boleh menyamakan perbezaan zaman dahulu dengan zaman sekarang dengan terlalu rigid ..... walaupun saya makan sayur dan buah setiap hari, tapi itu belum menjamin yang semua makanan yang saya makan mengandungi khasiat sebenarnya yang mencukupi .

Bak kata Prof Dr Muhaya :

."Janganlah kita yakin sangat kita makan seimbang setiap hari... Dulu punya tanah, mineral sangat bagus... Sekarang tak sama... Mineral dalam tanah yang membekalkan nutrien dalam sayur dah tak sama macam dulu... Sebab itulah, walaupun kita makan sayur, kita perlukan supplement..."
Rancangan Nasi Lemak, Kopi O : Kesejahteraan Fizikal

Perjalanan susu ibu Liya Zafirah sangat berwarna warni. Liya zafirah disusui secara eksklusif selama 6 bulan pertama dan penyusuan susu ibu diteruskan selepas 6 bulan. Liya zafirah minum susu perahan semasa saya bekerja sehinggalah dia berusia 1 tahun 3 bulan. Walaupun pada usia 1 tahun 4 bulan, liya zafirah dah mula belajar minum susu formula semasa di nursery, tetapi Liya zafirah fully breastfeed dirumah dan dikala hujung minggu. Alhamdulillah, syukur ... pencapaian yang terbaik dalam diri saya.

"menurut pakar laktasi, penyusuan susu ibu pada usia 1 - 2 tahun adalah pelengkap sahaja, pemakanan seimbang adalah perkara utama"

Syukur ya Allah kerana Allah beri saya izin untuk menyusukannya secara sempurna selama 2 tahun untuk anak kedua ini.


Sepanjang pemerhatian saya semasa mengambil supplement shaklee, pada awalnya saya memang teruja dengan kuantiti susu yang Allah beri pada saya setiap hari melalui sesi pengepaman yang konsisten, tetapi lama kelamaan saya menyedari satu perkara yang lebih mengujakan "perkembangan Liya Zafirah sangat cepat". Adakah ini satu kebetulan ?

Jadi betullah ye, anak dapat apa saja yang ibu makan semasa penyusuan susu ibu. Oh sebab itulah, pemakanan seimbang amat ditekankan bagi ibu - ibu yang menyusukan bayi.

Untuk statement diatas, saya bukan nak tekankan ibu menyusu yang tidak mengambil supplement akan menghasilkan susu yang tidak berkualiti. Susu ibu tetap berkualiti mengikut apa jenis makanan pun yang di ambil oleh ibu. Tetapi pengambilan pemakanan yang seimbang adalah hadiah kepada kesihatan ibu dan mungkin kepada anak juga.

Selain itu,jika kita ingat kembali kata - kata Prof Dr Muhaya, ibu ibu zaman kini adalah mustahil untuk memenuhi pemakanan seimbang setiap hari. Pengambilan supplement adalah bertujuan untuk mengisi kekurangan sumber nutrisi yang tidak diambil oleh ibu dalam pemakanan setiap hari.

Pengambilan supplement bagi ibu menyusu sebenarnya, bukan saja hadiah kepada kesihatan ibu dan kebaikan yang diperolehi kepada anak. Tetapi jika dilihat dari konteks yang lebih luas, sebenarnya kita menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah supaya menjaga tubuh badan kita dengan lebih baik. Bak kata Prof Muhaya

"saya suka ingatkan wanita diluar sana, jika nak beli barang branded dengan supplement... pilih supplement..barang branded kita akan tinggalkan..tetapi supplement,in sha allah badan kita akan sihat apabila usia semakin meningkat..menjaga tubuh badan yang telah dianugerahkan Allah ini adalah amanah yang Allah beri pada kita"
Rancangan Nasi Lemak, Kopi O : Kesejahteraan Fizikal

Hasil anak dapat apa yang ibu makan semasa menyusukan bayi, mama dapat lihat perkembangan psikomotor dan kognitif liya zafirah dalam skala pembesarannya sangat cepat.. (* ini adalah pengalaman peribadi saya sahaja, bukan fakta saintifik)

While zafirah 3 bulan, mama tak sangka kemahiran psikomotor anak mama ni memang cepat..zafirah dah boleh meniarap dengan usaha sendiri.. perkara ni mama sedar masa family day di langkawi


Apabila menginjak usia 4 bulan, zafirah dah pandai eksyen - eksyen ngan mama yang dia dah pandai mengesot. mengesot means dah boleh angkat bontot untuk merangkak. Tapi masih gear reverse. orang kata lesen L lagi

bayi merangkak

Kemudian perkembangan liya zafirah, turut disedari oleh pengasuh anak mama ... mama tak percaya, tapi papa sempat snap ketika percubaan boleh duduk kali pertama Liya Zafirah adalah pada usia 6 bulan
bayi duduk
*abaikan rumah yang bersepah sepah itu ye..

Apabila masuk usia 7 bulan, mama sedar yang kamu selalu hilang dimana - mana.... Kadang - kadang rupanya dibawah meja... Masa ni tak usah kata la, memang laju jer anak mama ni merangkak .. zafirah dah dapat Lesen P..
12 april bermakna, anak mama ni dah menginjak usia 8 bulan ... zafirah dah boleh walking with support .. bangun sendiri, pegang something dan tawaf keliling meja ni..
bayi berdiri

Yang sungguh indahnya dikala usia 9 bulan, zafirah dah mampu berjalan ... ya allah, terima kasih ya allah ...mama la yang seronok, sebab mama tak perlu selalu dokong kamu lagi. Kamu dah pandai berdikari

video

Dan yang paling syahdunya, ketika dipenghujung masuk ke alam umur 2 tahun, saya menyedari perkembangan berdikari zafirah sangat menyentuh jiwa kalbu ku sebagai seorang ibu ..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



zafirah dah pandai masak .. he he.. idak lah sampai begini

Tapi zafirah dah petah berkata - kata dan mampu menghafal penuh surah al -fatihah ..alhamdulillah ...

Selamat hari lahir yang ke 2 Liya Zafirah.. semoga kamu jadi anak yang solehah yang akan selalu mendoakan papa dan mama semasa kami tiada dunia nanti

video
kebolehan zafirah yang tidak dapat direkod sepenuhnya sebab time concerntration yang sangat singkat.. walaubagaimanapun kebolehan zafirah adalah milik Allah yang hanya dipinjamkan kepada anak saya....kalau Allah tak bagi, zafirah tak punya apa - apa..terima kasih Allah...Allah maha hebat..


Zafirah dilahirkan secara ceaseran dan sejak itulah saya mula bersama shaklee dengan set berpantang .. walaupun saya dah 2 kali ceaser, saya tak mengalami sakit ngilu - ngilu pembedahan untuk anak kedua berbanding dengan anak pertama. In sha allah, meskipun zafirah dah 2 tahun pengambilan supplement akan diteruskan, untuk jadi ibu yang sihat demi anak - anak dan suami sehingga keakhir hayatku.

"Mama tak pernah rasa menyesal makan supplement shaklee sejak hari pertama kamu dilahirkan" 

Saturday, September 14, 2013

Keberkatan dalam mencari rezeki

Lagi artikel mengenai pintu rezeki daripada berniaga...orang islam digalakkan berniaga tetapi kesibukan dan keasyikan peniaga melayan pelanggan, ada kalanya menyebabkan terleka menunaikan tanggungjawab menunaikan ibadah fardhu..Islam menekankan kepada umatnya supaya urusan jual beli bukan sekadar memburu keuntungan semata - mata, tetapi seharusnya tidak mengabaikan suruhan-Nya, bahkan perniagaan yang dijalankan itu mampu mendekatkan diri dengan Allah..

solat penting untuk mendapat keberkatan dalam mencari rezeki

Sebenarnya dalam artikel ni memberi nasihat kepada peniaga beragama islam yang berjualan semasa dibulan ramadhan. Adakalanya sibuk melayan pelanggan, sehingga meninggalkan solat fardhu..


Dalam artikel ini turut juga memberi nasihat kepada pembeli agar membuat pilihan yang bijak dan tepat..kita disarankan agar mencari peniaga - peniaga yang benar berkualiti dari aspek peribadi selain daripada makanan yang disediakan..

Ayat dalam artikel ini. "Apakah puasa kita mampu mencapai status puasa diberkati jika kita mengambil makanan daripada hasil tangan mereka yang tidak menunaikan solat dan tidak menutup aurat"

Nasihat ini sungguh general pada apa jenis perniagaan pun..tak kiralah peniaga pasar ramadhan ke..peniaga kedai makan ke..mahupun peniaga online..

"Banyak perkara yang saya sedang berjuang untuk memperbaiki diri dengan lebih baik...semuanya tentang solat..bukan kerana saya tak solat..tapi saya mahu solat awal waktu....solat yang dibuat segera bila azan dah berkumandang..bukan lagi 5 minit la..10 minit la..

Bak kata Prof Dr Muhaya :

"Kenapa masih menaip bila azan sudah berkumandang...bila azan sedang berkumandang semuanya hanya untuk Allah sahaja...tiada lagi urusan dunia langsung....berhenti buat urusan dunia serta merta"

sumber : reset minda Prof Dr Muhaya

~ semoga Allah pilih saya jadi hambanya yang solat di awal waktu

dan supaya kita memperoleh keberkatan dalam mencari rezeki ~ Amin

Susu Ibu Anugerah Teragung

susu ibu anugerah teragung
Baru sempat nak menonton slot tanyalah ustazah ni..mujur zaman sekarang dah ada tonton.my..kalau ter miss bolehla tengok dalam tonton.my. Speaker dalam slot rancangan ni adalah Ustazah yang juga merupakan Dr

Banyak ilmu penyusuan susu ibu yang saya pelajari dalam slot ni. Jadi hari ni, saya suka berkongsi dengan ibu semua persoalan - persoalan dalam rancangan yang saya tonton ni..Ye la...mana la tahu kan, ada ibu yang tak berpeluang nak tengok di tonton.my. Semoga dapat memberi manfaat kepada anda semua

Soalan: Sejauh manakah islam menggalakkan susu ibu bagi ibu yang baru lahir

Dr @ Ustazah menjawab : penyusuan susu ibu amat penting sehingga disebut berulang - ulang kali dalam alquran..dalam alquran penyusuan susu ibu yang sempurna adalah 2 tahun..ada ibu yang tak mampu..tapi penyusuan susu ibu amatlah digalakkan..ada kisah nabi musa semasa bayi ..kisah yang menyayat hati..nabi musa diletakkan dalam bekas dan dihanyutkan di sungai nil..sehingga dipertemukan dengan keluarga firaun..dan allah jadikan bayi ini tak mahu menyusu dengan orang lain melainkan kembali dengan ibu nya...kisah hajar dan anaknya ismail berlari kesana sini mencari air..kisah nabi muhammad SAW juga yang disusukan oleh thuwaibah dan halimatus saadiah ..

kisah - kisah ini menunjukkan bahawa bagaimana susu ibu itu amat digalakkan bagi bayi yang baru lahir


Soalan: Garis panduan menyusukan dalam islam

Dr @ Ustazah menjawab : Ada garis panduan, penyusuan susu ibu seharusnya tidak memudaratkan sesiapa pun....penyusuan susu ibu adalah hak anak..kalau kita tak nak bagi dengan alasan takut payudara tak seksi, takut - takut dibimbangi anak itu menuntut diakhirat  nanti..dimana menurut Prof. antara 10 hak utama anak adalah susu ibu ...

*besar rupanya maksud hak tu

jangkamasa penyusuan susu ibu paling ideal adalah 2 tahun...penyusuan susu ibu adalah kemuliaan ibu dalam islam..yang paling penting tidak memudaratkan ibu...

tanggungjawab bapa adalah memberi makan, pakai dan keperluan ibu...hati ibu perlu dijaga..perlu dipuji - puji..kerana penyusuan susu ibu berkait dengan emosi ibu...

Soalan : Apa kelebihan susu ibu berbanding susu formula pada bayi ?

Dr @ Ustazah menjawab :

  • Perbezaan susu ibu dan susu formula macam langit dan bumi... susu ibu ni khusus utk sibayi itu (mcm susu itu ada nama dia)...kalau pramatang ; katakan beratnya hanya 1.2kg : susu ibu itu sesuai dengan tahap umur bayi tersebut...jika hari ini budak ini kurang garam, maka susu ibu pada hari itu banyak garam utk bayinya
  • susu ibu mengandungi kolostrum : paling sesuai dengan usus si bayi..susu formula tiada..
  • dari sudut antibodi : susu ibu cukup kaya utk anak terlindung dari jangkitan sementara anak ni dapat bina antibodinya sendiri..susu formula tiada, tak kira susu formula tu mahal mana pun..
  • protein : protein pada susu ibu amat sesuai utk dicerna dan dihadam pada usus bayi..susu formula; amat tinggi dan sukar utk dihadamkan..*boleh tengok pada najis bayi
  • karbohaidrat : susu ibu banyak lactose yg paling sesuai dengan bayi (susu formula lactose kurang tetapi byk karbohaidrat yg lain )
  • kandungan asid lemak : lemak ni penting untuk kita berfikir, saraf otak kita ni diselaputi dengan lemak..lemak baik ada dlm susu ibu (lemak dlm susu formula adalah dari kelapa sawit)
  •  vitamin dan garam galian dan mineral : susu ibu rendah dan mudah utk dicernakan (susu formula tinggi dan sukar utk dicernakan)

Soalan : Alternatif lain bagi ibu yang mempunyai inverted nipple menyusukan anak ?

Dr @ Ustazah menjawab : saya berpengalaman bertemu dengan ibu yang mempunyai inverted nipple akibat kebakaran terkena dibahagian dada..ibu yang mempunyai inverted nipple boleh menyusukan anak...tetapi sukar sikit...dan perlu berusaha lebih...ibu dapat pahala lebih kerana perlu berusaha lebih...dihospital ada juga byk kaedah..

Soalan : Apakah ganjaran menyusukan susu ibu dari perspektif islam ?

Dr @ Ustazah menjawab : ibu dan anak mendapat kebaikan..penyusuan susu ibu akan menyebabkan rahim ibu cepat kecut...pendarahan berkurangan..hari ini lepas kelahiran kita letak anak pada badan ibu dan anak ni akan merangkak mencari puting ibunya sendiri..subhanallah..bayi ni cari sendiri..bila bayi ni suckling..senang uri nak keluar dan tak tersangkut - sangkut...rahim terus mengecut...

ganjarannya pula dalam islam; setiap sentuhan dan tegukan susu oleh anak mendapat 1 kebaikan..bila ibu berjaga malam untuk menyusukan anak... maka pahalanya seperti memerdekakan 70 hamba di jalan Allah

Soalan : suami

Dr @ Ustazah menjawab : penyusuan ni ada implikasi mengenai nasab... aspek penyusuan ibu ni adalah penting dalam konteks hubungan anak, suami dan komuniti..semua terlibat...perlu ada perbincangan antara isteri dan suami

Soalan : bagaimana susu ibu berperanan kearah pembentukan anak - anak sejak kecil dan memberi kesan tumbesaran mereka

Dr @ Ustazah menjawab : bayi susu ibu ni lagi sihat..walaupun kecil tapi tegap..tak obes..cergas..neck control bagus..mata dia, IQ lagi tinggi dan interaksi dengan ibu...anak kurang dapat infeksi dan jangkitan..

Soalan : bagaimana nak bagi susu ibu bagi ibu bekerjaya

Dr @ Ustazah menjawab :  boleh..di flight sekarang ada polisi boleh simpan susu perahan ibu..ada kemudahan untuk memerah susu...ada sesetengah ibu memberhentikan penyusuan susu ibu semasa bekerja dengan alasan anak dah tak mahu..sebenarnya ibu yang tak mahu..memang sukar..perlu seribu daya..perlu sokongan dari majikan dan sokongan suami yang sangat penting..

Soalan : saya lahirkan bayi pramatang 32 minggu

Dr @ Ustazah menjawab : susu ibu sudah ada walaupun melahirkan bayi pramatang 32 minggu..ia tak menghalang penyusuan susu ibu...perlu sokongan, dokongan dan motivasi...beri penghormatan pada ibu yang menyusukan bayi..bila wanita menyusukan dipuji ; air susu mengalir macam sungai...ibu mertua jangan asyik mengkritik menantu ; jika dikritik..habislah flow penyusuan susu ibu..ramai ibu yang nak sangat menyusukan anak tapi disebabkan halangan - halangan ini, ibu tak berjaya dan timbul rasa bersalah..jangan biarkan perkara ini berlaku..sokongan suami ni penting

kenapa ibu perlu sangat menyusukan anak ni..semuanya disebabkan hubungan anak dan ibu, bila dah besar senang kita nak menegurnya, memberi nasihat kepadanya...semua itu ada kaitan dengan penyusuan semasa kecil..


Soalan : Adakah pengambilan supplement perlu diambil untuk memastikan jumlah susu ibu sentiasa ada dalam tempoh penyusuan bayi tersebut?

Dr @ Ustazah menjawab : yang paling penting tahap kesihatan ibu..bukan sahaja fizikal..tetapi emosi dan spiritual ..emosi memberi kesan pengeluaran susu ibu..kalau nak ambil pil, supplement memang baguslah.. kalau dlm konteks negara yg masih membangun, bagi ibu yang masih menyusukan dengan susu ibu..ibu perlu makan dahulu, baru ahli keluarga yang lain makan..sebab ibu itu sedang memberi nutrisi pada anak yang lain.. jadi supplement amat penting..

Soalan : Adakah risiko jika bayi tak dapat susu ibu dari awal kelahiran bolehkah menggangu tumbesaran anak tersebut ?

Dr @ Ustazah menjawab : paling ideal bayi dapat susu ibu dari awal..berterusan hingga 2 tahun..kalau ada ibu yang mengalami masalah kesihatan, kita tak paksa menyusukan dengan susu ibu..boleh diberi juga susu formula..tapi kita tak mahu anak tu dilahirkan terus diberikan dengan susu formula

Soalan : Susu saya dah tinggal sedikit pada usia anak saya 1 tahun, macamana nak kekalkan pemberian susu ibu sehingga 2 tahun

Dr @ Ustazah menjawab : jika anak kita dah nak 2 tahun, badan kita sendiri dah berkurang penghasilan susu ibu berbanding semasa baru lahir..ikut WHO susu ibu perlu diberi sampai 6 bulan, pastu kena beri makanan tambahan...tak boleh tak bagi makanan tambahan pada usia 6 bulan....ibu perlu susukan sepanjang mana yang boleh...

penyusuan susu ibu; kurang sangat pun tak bagus, lebih sangat pun tak bagus...

hikmah tempoh penyusuan 2 tahun adalah untuk menjarakkan kehamilan juga...supaya setiap penyusuan itu berakhir dengan sempurna...ibu bapa perlu merancang setiap kehadiran anak - anak supaya setiap anak mendapat manfaat..bimbang ibu itu tak dapat nutrisi, kesihatan ibu....ada hadis yang menyatakan bahawa tiada kesalahan ibu yang hamil dan masih menyusukan bayi....tapi ada hadis dhaif berkaitan penyusuan ketika hamil ; yang nabi sebenarnya kurang berkenan ibu yang hamil menyusukan anak, sebabnya dibimbangi anak sedang disusukan dan anak dalam dalam kandungan tidak mendapat nutrisi yang terbaik ...

tamat sudah ku tonton rancangan ini

*selingan ; anak - anak saya ...

zafirah minta adik
 liya zafirah masa baru berumur 7 bulan ... pandai dah dia ni ... eh silap 5 bulan baru...

arsyad aiman dan liya zafirah

*ibu hamil yang masih menyusukan .. jangan lupa ambil supplement untuk kesihatan diri sebagai ibu, anak yang disusukan dan anak yang dikandungkan

Saturday, September 7, 2013

Berniagalah walau kamu kaya sekalipun

Suka saya drama "tart untuk kakak", drama hari raya di TV Al-hijrah. Sebenarnya drama komedi family ni lebih berkisar tentang kekeluargaan. Dan mesej yang nak disampaikan pun tentang bagaimana seorang ibu tiri berusaha bersungguh - sungguh mengambil hati anak - anak tirinya supaya menerimanya sebagai ibu baru dalam hidup diorang ..

Sebenarnya, bukan mesej ini yang saya nak fokuskan hari ni. Tapi ada satu babak yang sangat menarik perhatian saya. Perkara yang saya tak pernah ambil kisah pun sebelum ni. Kisahnya begini ... isteri ni expert dalam pembuatan dan penghasilan kuih tart nenas. Kiranya, setiap kali hari raya kuih ni memang laris dan mendapat sambutan oleh penggemar - penggemar tart. Jadi, bila nak hari raya, ramaila yang order kuih ni dengan isteri ni. Si isteri pun minta izinla dengan encik suami untuk jual tart. Suami tak larang pun, sebab suami pun sebenarnya suka makan tart yang dibuat oleh isteri nya tu .. Untuk pengetahuan, suami dia dalam cerita ni kerja yang bagus (maksudnya, suami banyak duit dan kaya untuk menampung satu keluarga walaupun isterinya tidak pun bekerja)...

Masa isteri minta izin suami ni, anak - anak semua dengar dan diketahui oleh mak mertua ...

Kemudian, anak - anak tiri dan mak mertua pun response

anak - anak tiri : "ayah... kita ni dah miskin ke ayah sampai kena jual kuih"
mak mertua : "apa kamu ni dah susah sangat sampai nak jual kuih bagai ... "


he .. hee... kelakar sungguh bila teringat mimik - mimik muka diorang . Jadi sebenarnya, saya nak fokuskan kat sini sebenarnya saya dapat mesej yang lain dalam drama ni...Mesej tentang ; berniaga bukanlah untuk orang yang sedang dalam kesusahan sahaja. Tetapi ia adalah sunnah nabi . Perkara yang apabila kita buat, kita dapat pahala .. Jadi tak kiralah jika kita senang ke, susah ke ; rugi kita tak ikut salah satu sunnah nabi ni iaitu berniaga

lama kelamaan bila saya dah serius dengan perniagaan shaklee ni, saya menemui beberapa hikmah tentang mengapa islam meletakkan darjat perniagaan ni sebagai satu darjat yang tinggi ...

Pertamanya, saya menyedari , perniagaan membuatkan seseorang menjalinkan silaturahim dengan orang lain dengan lebih ramai. (perkara yang disukai Allah)

Ye lah, musuh macam mana pun bila dia nak jadi customer kita, kita mesti layan dia dengan baik kan ?

Kemudian, saya menyedari yang ... perniagaan membuatkan seseorang berubah (dari tak amal surah al-waqiah kepada membaca surah al-waqiah supaya rezeki masuk).. (perkara yang disukai Allah)

*sedangkan maksud setiap ayat dalam surah al-waqiah tu cerita tentang syurga dan neraka ; tak de pun ayat memohon limpahkan rezeki .. jadi sebenarnya Allah nak kita semua berubah jadi orang yang baik

Banyak lagi hikmah tersembunyi yang saya fikirkan tersimpan dalam kotak fikiran saya ni...tentang hikmah mengapa 9 daripada 10 rezeki, allah bagi dari perniagaan

Bila dah meningkat usia 30 ni ; suka lihat sesuatu sambil berfikir dalam - dalam .. Apa - apapun ini adalah pandangan peribadi saya saja sejak terlibat dengan golongan usrah bawah mentor shaklee saya. Kalau berminat nak join geng usrah bawah grandma Kak N, boleh pm saya ya

Berniagalah sekalipun kamu kaya ; Imam Hassan Al-banna

Friday, September 6, 2013

Gaya hidup punca tidak subur

Memiliki anak adalah pelengkap dalam sesebuah perkahwinan. Namun tidak semua pasangan yang berkahwin bernasib baik berpeluang memilikinya disebabkan pelbagai faktor.

Antaranya masalah ketidaksuburan yang semakin menjadi isu hangat ketika ini. Perubahan gaya hidup dan tekanan antara faktor menyebabkan masalah ini semakin berleluasa. Ketidaksuburan menghalang seseorang merealisasikan matlamat hidup yang penting iaitu menjadi ibu atau bapa kepada anak, hasil daripada sesuatu hubungan.


"Dianggarkan 9.6 peratus pasangan menghadapi masalah ini."

Di rantau Asia Pasifik, jumlah kadar kesuburan menurun kepada kadar penggantian populasi sebanyak 2.1 %. Di Asia, angka ini lebih rendah disebabkan batasan sosial dan peribadi yang berterusan serta pengetahuan terhad mengenai kesuburan dan akses rawatan.

Bagaimana menambahkan kesuburan ?

Memetik artikel yang sama daripada surat khabar metro bertarikh 1 September 2013, terdapat tips menambahkan kesuburan yang dinyatakan, iaitu :

Wanita : Amalkan pengambilan asid folik, makanan mengandungi Vitamin E dan selenium, L-Arginine, Vitamin B6 dan B12, besi, magnesium dan zink

Lelaki : L-Carnitine, asid ferulic, vitamin C dan E dan selenium, zink dan vitamin B (B6, B12 dan Folate)

Panduan bagi memperkukuhkan kesihatan reproduktif pula :

  • Dapatkan berat badan ideal dengan diet seimbang dan senaman
  • Urus tahap stress secara bijak - bercuti atau lakukan perkara yang menggembirakan
  • Amalkan seks selamat
  • Hindari merokok - kuat merokok boleh menjejaskan kualiti sperma
  • Elakkan pengambilan alkohol
  • Amalkan diet sihat - diet seimbang, makan banyak sayur - sayuran dan buah - buahan setiap hari, kawal pengambilan daging ayam atau ternakan yang disuntik. Cuba beralih kepada ayam organik
  • Amalkan pengambilan makanan yang mempunyai pelbagai vitamin

kesuburan untuk mendapat anak

tingkatkan reproduktif
 *sudah berkeronyok surat khabar ini ku simpan untuk di kongsi bersama pembaca blog ku

Formula khas shaklee bagi tujuan kesuburan adalah terdiri daripada vitamin- vitamin ini iaitu :

Set kesuburan shaklee untuk wanita :

Vitalea, B complex, Vita-C, Alfalfa dan GLA complex

Set kesuburan shaklee untuk lelaki :

Vitamin E dan Zinc Complex (boleh juga kalau nak tambah Vitalea, B complex dan Vita C)


Bagaimana vitamin - vitamin ini berfungsi ?

  1. Multivitamin dan mutimineral (vita lea) membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Ia memenuhi ruang - ruang kosong dalam tubuh yang tidak dipenuhi oleh vitamin dari diet seharian kita. Jadi bila tubuh badan kita cukup nutrien, pasti ia dapat berfungsi dengan lebih cekap
  2. B complex penting terutama untuk mereka yang merancang untuk hamil kerana ia mengandungi asid folik yang diperlukan diawal kehamilan
  3. Vita-C pula berfungsi untuk pembinaan dan pemulihan sel
  4.  Alfalfa Complex pula membantu dalam hal organ kewanitaan, membantu masalah keputihan dan sebagainya
  5. GLA Complex membantu wanita terutama yang masalah haid tidak teratur, Gamma Linolenic Acid (GLA) membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "egg white cervical mucus".Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat dan sangat membantu sperma berenang terus ke uterus, ke tiub fallopio dan ke telur (ovum). tambahan pula cecair serviks yang sangat subur ini juga membantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa isteri sedang subur (waktu ovulasi.
  6. Vitamin E & Selenium - Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah,mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.
  7. Zinc Complex - Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat. 

    Dari segi fakta medical "Perubahan gaya hidup adalah punca tidak subur". Kerana itulah pengambilan vitamin dan pengamalan gaya hidup yang sihat digalakkan untuk meningkatkan kesuburan dan memperkukuhkan kesihatan reproduktif bagi menimang cahaya mata.

    Dari segi islam "Allah saja pemberi rezeki mutlak"

    Yang penting, kita harus berusaha secara rohani selain usaha zahir melalui pengambilan supplement
      
    *saya sedang tunggu green light sahabat saya untuk berkongsi cerita kegembiraan yang dia dah hamil melalui pengamalan amalan rohani dan usaha zahir dengan pengambilan set kesuburan shaklee
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...