7 kriteria pemilihan soya yang baik
- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam
secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan
berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara
cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and
herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~
Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered? sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan
(ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan soybean yang dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
- Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu~
Ni ciri
yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan
hormone,jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is
missing, the immune system can be depressed 30%, and many important
body functions are delayed or stopped.
- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol~
Alcohol
tu haram..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan
memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone
itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones
juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
- Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan~
Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand
that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps
the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO
ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan~
Amino
acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein
has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If
an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the
essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or
other body tissue development can be the result
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan
boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur calcium
yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan
kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak
menambah cukup kalsium
Perincian kriteria ini dipenuhi bagi produk berasaskan soya shaklee (ESP), boleh klik sini untuk info lanjut
Di hujung entry ni, nak sharing dengan anda semua mengenai hal ini
sumber :eid-lifeandhopes.blogspot.com
Dr. Shaklee merupakan
seorang chiropractor. Beliau memiliki ijazah dalam bidang nutrisi,
biochemistry, philosophy and divinity.
pengasas Shaklee adalah Doktor dalam bidang nutrisi
Pengedar Sah Shaklee Anda
Sms@whatsapp : 0137669176
Fb message : Secret of Supplement
Email : puteri.awam@gmail.com
No comments:
Post a Comment