Pagi ini, tetiba saya rasa nak membaca mengenai breastfeeding. Dan seperti biasa, apa - apa saja ilmu yang baik yang saya dapat, saya akan kongsikan di blog ini .. :-)
Bagi ibu yang sedang mencari bahan bacaan berkaitan tentang bagaimana nak bermula buat stok susu ibu, jom baca dulu sedikit informasi kat bawah ni .. :-)
Bagi ibu-ibu yang bekerja, 2 minggu selepas melahirkan bayi adalah
waktu terbaik untuk mengumpulkan stok susu sebagai persediaan apabila
mula bekerja nanti. Jangan bersedih hati sekiranya hasil susu yang dipam
sedikit sahaja, sebaliknya teruskan mengepam dengan mematuhi rutin
mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg). Susu
yang dipam pada waktu yang berbeza boleh dicampur tetapi perlu
disejukkan terlebih dahulu. Sebagai contoh hasil susu yang dipam pada 24
haribulan dan 25 haribulan boleh dicampur selepas beberapa jam
diletakkan dibahagian sejuk peti. Barulah susu yang dicampur tadi
diletakkan di tempat sejuk beku.
Memerah dengan tangan
- memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari-hari 1-3 selepas kelahiran
- basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
- sediakan bekas yang bersih dan steril
- lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
- boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
- buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting
payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down
reflex)
- melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
- tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu
menghasilkan refleks penghasilan susu- buat pegangan “C” pada payudara,
letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala
jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
- tekan payudara ke belakang ke arah dada
- perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
- teruskan memicit sehingga susu keluar
- perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
- buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
- tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian
payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
- ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
- tukar ke payudara yang satu lagi
- urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
- perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
- setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara
Memerah dengan pam payudara
- baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya
- basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
- basuh tangan dengan bersih
- duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
- rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
- posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
- mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
- boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
- pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
- masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)
Panduan-Panduan Lain
1. Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
2. Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
3. Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan
penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama
dalam satu sesi pemerahan
4. Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau
pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
5. Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (baby mimic suction)
6. Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
7. Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
8. Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi
No comments:
Post a Comment